Κομισιόν για Brexit: Αναπόφευκτα τα «σκληρά σύνορα» στην Ιρλανδία

[enetpress/euractiv]

Η μη συμφωνία θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην επιστροφή «σκληρών συνόρων» στην Ιρλανδία, δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, την Τρίτη (22 Ιανουαρίου).

«Θεωρώ ότι είναι αρκετά προφανές τι θα συμβεί σε περίπτωση μη συμφωνίας. Θα επανέλθουν τα σκληρά σύνορα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει το Σχέδιο Β της Τερέζα Μέι μετά την απόρριψη από το Κοινοβούλιο της συμφωνίας για το Brexit, ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι η ΕΕ παρακολουθεί τις «εν εξελίξει διαδικασίες» και καλεί την πρωθυπουργό να «διευκρινίσει τις προθέσεις της το συντομότερο δυνατό». «Δεν υπάρχει τίποτα καινούριο να πούμε από τις Βρυξέλλες, διότι δεν υπάρχει εξίσου τίποτα καινούριο από το Λονδίνο», υπογράμμισε.

Τόσο η βρετανική όσο και η ιρλανδική κυβέρνηση δήλωσαν ότι δεν έχουν πρόθεση να επαναφέρουν τους ελέγχους στα σύνορα, παρόλο που η Μέι ανέφερε στους βουλευτές ότι «η ιρλανδική κυβέρνηση αναμένεται να εφαρμόσει πλήρως τους ελέγχους της ΕΕ».

Επιπλέον, ο κ. Σχοινάς επανέλαβε ότι «η συμφωνία αποχώρησης που βρίσκεται στο τραπέζι δεν είναι ανοικτή για επαναδιαπραγμάτευση».

Η ομάδα των «σκληρών Brexiteers» που πιστεύουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να απομακρυνθεί από τις διαπραγματεύσεις του άρθρου 50, εκτός αν η ΕΕ συμφωνεί με μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, τονίζουν ότι αυτές οι δεσμεύσεις από τις κυβερνήσεις του Δουβλίνου και του Λονδίνου ωθούν στη χρήση ρητορικής φόβου.