Ο Κοέλιο αντιμετωπίζει δυσκολίες στο σχηματισμό κυβέρνησης στην Πορτογαλία λόγω των σοσιαλιστών

pedro_passos_coelho_0

Ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας ζήτησε από τον πρωθυπουργό Πέδρο Πάσους Κοέλιο τη Δευτέρα (5 Οκτωβρίου) να σχηματίσει κυβέρνηση, ύστερα από τη νίκη στις εκλογές που, όμως, δεν εξασφάλισαν την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για το συντηρητικό κόμμα.

Ωστόσο, ο Κοέλιο αντιμετωπίζει ένα δύσκολο έργο καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση, το κεντροαριστερό κόμμα των Σοσιαλιστών, θα μπορούσε να επιχειρήσει να διαπραγματευτεί ταυτόχρονα τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με την αριστερά που τάσσεται κατά της λιτότητα, ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ.

Ο Πρόεδρος Καβάκο Σίλβα προέτρεψε τα πολιτικά κόμματα να επιδείξουν πνεύμα συμβιβασμού στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό συνασπισμού.

Στις εκλογές, τα δύο κόμματα που ήταν μαζί στον κυβερνητικό συνασπισμό και είναι υπέρ της λιτότητας έλαβαν τις περισσότερες ψήφους, αλλά την ίδια στιγμή η άκρα αριστερά – το Μπλόκο της Αριστεράς και οι παραδοσιακοί κομμουνιστές – σημείωσαν ιστορικά ποσοστά. Μαζί, το Μπλόκο της Αριστεράς, οι κομμουνιστές και οι σοσιαλιστές, έχουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Το πρακτορείο Lusa ανέφερε αργά την Τρίτη (6 Οκτωβρίου) ότι, κατά τη συνεδρίαση της εθνικής επιτροπής πολιτικής των Σοσιαλιστών, ο αρχηγός του κόμματος Αντόνιο Κόστα έλαβε εντολή για να μιλήσει τόσο με την άκρα αριστερά όσο και με τους κεντροδεξιούς για το σχηματισμό κυβέρνησης. Οι Σοσιαλιστές προηγουμένως είχαν τονίσει ότι δεν θα συνεργαστούν με την άκρα αριστερά.

[ot-video type=»youtube» url=»https://youtu.be/4XwRPGl9KuY»]

Το πρακτορείο δήλωσε ότι οι Σοσιαλιστές ήθελε να μιλήσει στα ακροαριστερά κόμματα πάνω στις θέσεις τους για το ευρώ και το χρέος. Τόσο οι κομμουνιστές όσο και το Αριστερό Μπλοκ υποστηρίζουν την επαναδιαπραγμάτευση του του χρέους της Πορτογαλίας, αλλά το Μπλόκο της Αριστεράς έχει εκφράσει την αντίθεσή του στο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Οι σοσιαλιστές από την άλλη, ενώ θέλουν να χαλαρώσουν τη λιτότητα, υποστηρίζουν παράλληλα τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί με την Ευρώπη.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός του Κοέλιο κέρδισε 104 έδρες σε σύνολο 230, το οποίο σημαίνει ότι χρειάζεται και άλλα κόμματα για να περνάει νομοθεσία.

Οι σοσιαλιστές εξασφάλισαν 85 έδρες, το Αριστερό Μπλοκ 19 και οι κομμουνιστές 17.

EurActiv με Reuters

*φωτογραφία [European Council]

X