Κερδίζει έδαφος στη Βρετανία το δημοψήφισμα για την ΕΕ- Αιφνιδιάζουν οι Εργατικοί

british_and_eu_flags1-800x500_c

Πιο κοντά σε ένα δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ βρίσκονται οι Βρετανοί μετά την αποχώρηση του Εντ Μίλιμπαντ από την ηγεσία των αντιπολιτευομένων Εργατικών. Σε μια αιφνιδιαστική εξέλιξη, ο επικρατέστερος για νέος αρχηγός του κόμματος, Άντι Μπέρναμ δήλωσε ότι αν εκλεγεί θα ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ΕΕ μέσα στο 2016. Δεν δίστασε δε να συνταχθεί με τις ανησυχίες του Βρετανού Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον για τη μετανάστευση εντός ΕΕ.

Η θέση του Μπέρναμ υπέρ του δημοψηφίσματος έρχεται σε αντίθεση με αυτή του πρώην ηγέτη των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι αυτό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόνο σε περίπτωση σημαντικής μεταβίβασης των εξουσιών από το Λονδίνο στις Βρυξέλλες. Αντιθέτως, ο Μπέρναμ όχι μόνο τάχθηκε υπέρ αλλά εκτίμησε ότι πρέπει να διεξαχθεί μέσα στο 2016, νωρίτερα  ακόμη και από το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η κυβέρνηση Κάμερον για το 2017, ώστε να ξεκαθαρίσει η αβεβαιότητα για τις βρετανικές επιχειρήσεις. Τη δήλωση αυτή έκανε εγκαινιάζοντας την εκστρατεία του για την ηγεσία του κόμματος.

Πάντως, ο Μπέρναμ περιέγραψε τον εαυτό του ως «ένθερμο φιλο-ευρωπαϊστή»,  προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ είναι απαραίτητη ώστε να πεισθούν οι πολίτες για τα οφέλη της παραμονής τους στο ευρωπαϊκό μπλοκ. «Υπάρχει μία σαφής διάθεση για δημοψήφισμα. Το κοινό το ζητάει», επεσήμανε σε συνέντευξή του στο BBC. «Είναι σαφές ότι τα βρετανικά συμφέροντα βρίσκονται με την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, αλλά προειδοποιώ ότι θα μπορέσουμε να φτάσουμε στην επιτυχία αυτού του επιχειρήματος αν έχουμε ένα αξιόπιστο πακέτο μεταρρυθμίσεων στο μεταναστευτικό», είπε με νόημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κάμερον έχει δεσμευθεί ότι θα επαναδιαπραγματευθεί τις σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ, επιδιώκοντας να θέσει περιορισμούς στους Ευρωπαίους μετανάστες που έρχονται στη χώρα του. Αυτό έχει προκαλέσει την αντίδραση της Κομισιόν, η οποία υποστηρίζει ότι η ελεύθερη μετακίνηση είναι εκ των θεμελιωδών αρχών της ΕΕ και είναι αδιαπραγμάτευτη.

Euractiv

*φωτογραφία Shutterstock

X