Κατάινεν σε euractiv: Χρήσιμη και σημαντική η απευθείας επαφή με τα εθνικά κοινοβούλια

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάϊνεν σε συνέντευξη τύπου στην Αθήνα [Theodore Karaoulanis]

Είναι πολύ χρήσιμη και σημαντική και για τις δύο πλευρές η απευθείας επαφή της Κομισιόν με τα εθνικά κοινοβούλια, σύμφωνα με τον Γίρκι Κατάϊνεν. Αυτό προέκυψε κατά τη συζήτηση της euractiv με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν στην Αθήνα, στο περιθώριο της επίσκεψής του με θέμα τις επενδύσεις του σχεδίου Γιούνκερ και το InvestEU,

Πήραμε αφορμή από μια χαλαρή συζήτηση όπου ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής μιλούσε σε δημοσιογράφους και στελέχη της Επιτροπής στην Αθήνα για την υποψηφιότητα της συζύγου του, Μέρβι Κατάινεν, στο Φινλανδικό κοινοβούλιο και έδειχνε αφίσα της καμπάνιας της, που μόλις είχε λάβει στο κινητό του και η οποία θα χρησιμοποιηθεί στις στάσεις των λεωφορείων με μήνυμα για την εκπαίδευση, την απασχόληση και την ΕΕ.

Ρωτήσαμε λοιπόν τον κ. Κατάϊνεν πως του φάνηκε η συμμετοχή του στην πρωϊνή συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων και τι γνώμη έχει για τη διαδικασία αυτή όπου επίτροποι και απεσταλμένοι της Επιτροπής συζητούν με βουλευτές και εθνικά κοινοβούλια.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαίκής Επιτροπής Γίρκι Κατάϊνεν και ο αρχισυντάκτης της euractiv.gr Θοδωρής Καραουλάνης συζητούν στην Αθήνα [Eirini Sotiropoulou - Theodore Karaoulanis]

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ότι έγινε πολύ καλή συζήτηση και ουσιαστική και μάλιστα κράτησε σημαντικές παρατηρήσεις. Τόνισε ιδιαίτερα το ότι ο ίδιος κέρδισε από αυτό γιατί έτσι έχει ζωντανή εικόνα από τις απόψεις των εθνικών κοινοβουλίων και αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη στα ευρωπαϊκά όργανα.

Ως γενική εικόνα, σημείωσε, ότι πέρα από δύο κόμματα που μάλλον είναι εκτός εποχής (δεν τα κατονόμασε αλλά εύκολα καταλαβαίνουμε σε ποια αναφέρεται) όλες οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις φάνηκε ότι επιθυμούν και προσπαθούν για το κοινό καλό σε ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον, φυσικά με τις επιμέρους διαφορές τους, αλλά σε ένα κοινό πλαίσιο. Και χωρίς να κάνει ιδιαίτερη νέα αναφορά, καθώς είχε αναφερθεί νωρίτερα σε συνέντευξη τύπου, διαχώρισε αυτή τη κατάσταση από αυτά που συμβαίνουν σε κάποιες άλλες χώρες μέλη όπου επικρατούν δυνάμεις κατά των ευρωπαϊκών αξιών.

Αυτό όμως που θέλησε ιδιαίτερα να αναδείξει στη άτυπη συζήτηση με την euractiv.gr ήταν το ότι αυτό το κέρδος από την απευθείας συζήτηση ευρωπαίων αξιωματούχων και εθνικών βουλευτών μπορεί να είναι αμφίδρομο και μάλιστα με μεγάλο όφελος για την Ευρώπη. Σημείωσε ότι οι βουλευτές των εθνικών κοινοβουλίων είναι στις περισσότερες περιπτώσεις σε άμεση και στενή επαφή με τους πολίτες. Οπότε, αν πχ οι Έλληνες βουλευτές περάσουν τα μηνύματα αυτής της συζήτησης και γενικότερα το ενδιαφέρον για τα ευρωπαϊκά ζητήματα στους ψηφοφόρους, συζητώντας κάποιο θέμα μαζί τους, τότε η Ευρώπη έχει μόνο να κερδίσει.