Κατά της επιβολής κυρώσεων για τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις η Ιταλία

[Sergei Ilnitsky/EPA]

Η Ιταλία αντιστέκεται στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει κυρώσεις στα κράτη που πραγματοποιούν κυβερνοεπιθέσεις, μια κίνηση που φαίνεται να ευθυγραμμίζεται με την πρόθεση της Ρώμης να εξομαλύνει τις εντάσεις με τη Ρωσία, αλλά θα μπορούσε να την αποξενώσει από τους Ευρωπαίους συμμάχους.

Διπλωμάτες δήλωσαν ότι το σχέδιο κυρώσεων αποσκοπεί στην ενίσχυση της άμυνας της ΕΕ και την αποτροπή των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, ιδίως από τη Ρωσία, η οποία βρέθηκε στο στόχαστρο εξαιτίας παρεμβάσεων στις εκλογές διάφορων δυτικών κρατών, καθώς και παραβιάσεις της ασφάλειας που διεξήχθησαν με ηλεκτρονικά μέσα.

Ωστόσο, η Ιταλία αντιτάχθηκε στην ιδέα ενός νέου καθεστώτος κυρώσεων, σύμφωνα με έγγραφο της ΕΕ, που είδε το Reuters. Το σχέδιο χαίρει ευρείας στήριξης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, εκτός από την Ιταλία.

Οι προτάσεις για την επιβολή κυρώσεων με αφορμή τις κυβερνοεπιθέσεις συζητήθηκαν σε συνεδρίαση την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο προετοιμασίας της Συνόδου κορυφής της ΕΕ που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες.

«Η απάντηση σε εκτεταμένες κυβερνοεπιθέσεις από εξωτερικούς δρώντες, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τις εκλογές μας, είναι ζωτικής σημασίας», δήλωσε στο Reuters ο Επίτροπος για την Ασφάλεια, Julian King.

Η Βρετανία, η Γαλλία, η Εσθονία, η Ολλανδία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Πολωνία ζήτησαν την εισαγωγή κυρώσεων.

Το Βέλγιο, η Φινλανδία και η Σουηδία υποστηρίζουν μια «σταδιακή αντίδραση» σε μελλοντικές επιθέσεις που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ορισμένα μέτρα πριν από τις κυρώσεις, σύμφωνα με το έγγραφο.

Η Ιταλία έχει δηλώσει ότι οι υφιστάμενες κυρώσεις είναι επιζήμιες για τις ιταλικές επιχειρήσεις που διατηρούν εμπορικές σχέσεις με τη Μόσχα και ζητά αποκλιμάκωση των εντάσεων.

X