«Καμπανάκι» ΕΛΚ σε Όρμπαν για το κράτος δικαίου

[Shutterstock]

Σαφείς προειδοποιήσεις προς τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, έστειλε το ΕΛΚ αναφορικά με το γεγονός ότι ενδέχεται να εξετάσει πιθανή αποπομπή του «Fidesz», λόγω ανησυχιών για τη στάση του σε ζητήματα δημοκρατικών ελευθεριών και κράτους δικαίου.

Ανώνυμη πηγή επιβεβαίωσε στη EURACTIV ότι το Fidesz πρότεινε μια μικρή, αλλά σχετική αλλαγή στη διατύπωση ενός εκ των ψηφισμάτων που εγκρίθηκαν στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Ελσίνκι (7 Νοεμβρίου).

Οι αντιπρόσωποι του Fidesz πρότειναν να αντικατασταθεί η λέξη «φιλελεύθερη δημοκρατία» με «κράτος δικαίου» στην παράγραφο πέντε του τέταρτου ψηφίσματος για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

«Από την άλλη πλευρά, τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων δεν πρέπει να δαπανώνται σε χώρες όπου δεν τηρούνται οι θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ και το κράτος δικαίου ή σε χώρες που δεν συνεργάζονται πλήρως με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για την καταπολέμηση της απάτης».

Η πρόταση του Fidesz αποσκοπούσε στην αντικατάσταση του ευρύτερου όρου «φιλελεύθερη δημοκρατία» με το «κράτος δικαίου», καθώς θα μπορούσε να επηρεάσει τη δυνατότητα πρόσβασης στα κονδύλια της ΕΕ.

Η πηγή πρόσθεσε ότι η πρόταση του ουγγρικού κόμματος εγκρίθηκε με ομόφωνη ψήφο στην επιτροπή.

Ο όρος «φιλελεύθερη δημοκρατία» αγνοήθηκε ιδιαίτερα από τους συντάκτες, καθώς εμφανίζεται μόλις μία φορά στην πρώτη έκθεση για τις αξίες, ενώ το κράτος δικαίου αναφέρθηκε εννέα φορές στο έγγραφο των τριών σελίδων.

Στήριξη Όρμπαν σε Βέμπερ

«Σε μια οικογένεια, ίσως διαφωνούμε, αλλά είμαστε πάντα μαζί», δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, κατά την παρέμβασή του στη δεύτερη σύνοδο ολομέλειας την Πέμπτη.

Στο αίτημά του για αποκατάσταση της ενότητας στο ΕΛΚ, ζήτησε να μην εμπιστευτεί κανείς «εκείνους που χτίζουν προσωπικές φιλοδοξίες για τη διαίρεση της οικογένειας του ΕΛΚ με σοσιαλιστικές και φιλελεύθερες κατηγορίες».

Εξέφρασε, επίσης, την ευγνωμοσύνη του στον Μάνφρεντ Βέμπερ για τη στήριξη του απέναντι στο Fidesz  κατά τις τελευταίες εθνικές εκλογές.

«Σε σεβόμαστε γιατί ξέρεις πάντα πότε είναι καιρός να συζητήσεις και πότε είναι η ώρα για ενότητα», πρόσθεσε.

X