Ο Κάμερον αποκλείει ένα δημοψήφισμα τον Μάιο με το βλέμμα στους ευρωσκεπτικιστές

cameron_3

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την παραμονή ή μη της χώρας στην ΕΕ στις 5 Μαϊου 2016. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η κίνηση αυτή επιδιώκει να κατευνάσει  τις αντιδράσεις των ευρωσκεπτικιστών βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος, οι οποίοι αντιτίθενται στην πραγματοποίησή του την ίδια ημέρα με τις τοπικές εκλογές.

Ο Κάμερον έχει δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ προτού προχωρήσει σε δημοψήφισμα με το ερώτημα της παραμονής ή μη μέχρι το τέλος του 2017. Έχει δηλώσει ανοιχτός να πραγματοποιήσει το δημοψήφισμα νωρίτερα αν έχει ολοκληρώσει μέχρι τότε την επαναδιαπραγμάτευση. Ωστόσο, οι ευρωσκεπτικιστές βουλευτές του κόμματός του έχουν εκφράσει φόβους ότι ο πρωθυπουργός ενδέχεται να επιχειρήσει να διασφαλίσει ένα ‘ναι’ προχωρώντας στο δημοψήφισμα ίσως και τον προσεχή Μάιο, την ίδια ημέρα με τις εκλογές στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, προκειμένου να περιορίσει τον διαθέσιμο χρόνο για να συζητήσει την όποια συμφωνία τυχόν εξασφαλίσει.

Χθες το βράδυ, σε μία αλλαγή στην πολιτική της γραμμή, η κυβέρνησή του κατάθεσε μία τροποποίηση νόμου που ανοίγει τον δρόμο για το δημοψήφισμα και αποκλείει τη διεξαγωγή του την ίδια μέρα με τις τοπικές εκλογές. Ο νόμος αναμένεται να συζητηθεί στο κοινοβούλιο σήμερα. Η κυβέρνηση ενδέχεται επίσης να δεσμευτεί ότι δεν θα δαπανήσει μεγάλα ποσά δημόσιου χρήματος για τις ανάγκες της εκστρατείας ενόψει του δημοψηφίσματος, ένα ακόμη αίτημα των ευρωσκεπτικιστών βουλευτών των Τόρις.

Είναι ενδεικτικό ότι ο αριθμός των Συντηρητικών βουλευτών που έχουν ενταχθεί σε ένα κίνημα το οποίο ασκεί πιέσεις η Βρετανία να εγκαταλείψει την ΕΕ εάν δεν επιτύχει μείζονες αλλαγές στις σχέσεις των δύο πλευρών, αυξήθηκε από 50 σε 110 μέσα σε μόλις μία εβδομάδα. Ο ένας στους τρεις εκ του συνόλου των 330 βουλευτών του κόμματος Κάμερον, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων υπουργών, εντάχθηκε στο κίνημα «Συντηρητικοί για την Βρεταννία» (CfB), υπέρ του οποίου έχουν επίσης ταχθεί 13 μέλη της Βουλής των Λόρδων (της Άνω Βουλής) καθώς και 12 μέλη του Ευρωκοινοβουλίου.

EurActiv με Reuters

 

X