Ήταν τελικά η απάντηση στη σύλληψη του Αμπντεσλάμ;

12191367_10153838784460067_5969679768184028187_o

Μια ημέρα μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις που άλλαξαν για πάντα τις Βρυξέλλες, η κοινή γνώμη ακόμα σοκαρισμένη αναζητά απαντήσεις. «Επίθεση εκδικήσεως; Απόδειξη της ανικανότητας των υπηρεσιών ασφαλείας; Ένα σημάδι ότι το δίκτυο του Σαλάχ Αμπντεσλάμ εξακολουθεί να λειτουργεί; Ή κανένα από τα παραπάνω;», αναρωτιέται εύστοχα η Guardian.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι εκρήξεις στις Βρυξέλλες υπογραμμίζουν διάφορα σημαντικά σημεία. Το πρώτο είναι ότι, προφανώς, οποιαδήποτε απειλή από ισλαμιστές μαχητές στην Ευρώπη μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί, αλλά δεν εξαφανίζεται όταν ένας τρομοκράτης συλλαμβάνεται. Το «μεγάλο πλήγμα» που σημειώθηκε  την Παρασκευή με τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ, όπως το χαρακτήρισαν ανώτεροι αξιωματούχοι, τελικά δεν ήταν και τόσο μεγάλο.

Ένα δεύτερο σημαντικό σημείο είναι ότι τόσο οι τρομοκράτες όσο και όσοι προσπαθούν να τους σταματήσουν επιδιώκουν να  διατηρήσουν το προβάδισμα. Για τους τρομοκράτες, ο στόχος είναι να λάβουν τις πληροφορίες αρκετά γρήγορα για να εξαπολύσουν επιδρομές καινα πιάσουν τους υπόπτους πριν ακόμη  τα μέλη της ομάδος καταλάβουν ποιος ακριβώς έχει συλληφθεί και ποιος θα μπορούσε να μιλήσει.  Τα δίκτυα γρήγορα καταρρέουν υπό τέτοια ασφυκτική πίεση, όπως φαίνεται στο Ιράκ στα μέσα της τελευταίας δεκαετίας, συμπεραίνει η εφημερίδα.

Για τους τρομοκράτες, ο στόχος είναι να δείξουν ότι μπορούν να  κινητοποιούν, τα τρομοκρατούν και να πολώνουν με την βία. Αυτό δεν αφορά τόσο πολύ την εκδίκηση, αλλά απλώς καταδεικνύει μια συνεχιζόμενη δράση. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι ότι το δίκτυο των εξτρεμιστών ήθελε να δράσει πριν οι μυστικές υπηρεσίες εκμεταλλευθούν οποιαδήποτε πληροφορία διαρρεύσει από τον Αμπντεσλάμ.

«Hotspot» ακραίων ισλαμιστών

Ο κορυφαίος ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας Ρολφ Τοπχόβεν, σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), βλέπει άμεση συνάρτηση των σημερινών τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες με την πρόσφατη σύλληψη του «εγκέφαλου» των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, Σαλάχ Αμπντεσλάμ. Σύμφωνα με τον γερμανό ειδικό το περιβάλλον του Αμπντεσλάμ υποκίνησε τις επιθέσεις, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και ότι μετά τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ δεν αποδυναμώθηκαν.

Σύμφωνα με τον Τοπχόβεν γίνεται πλέον σαφές ότι υπήρχε διασύνδεση τρομοκρατικών πυρήνων που δρούσαν μεταξύ Παρισίων και Βρυξελλών. Ειδικότερα οι Βρυξέλλες φαίνεται να λειτουργούσαν σαν ενδιάμεση πόλη-σταθμός για την προετοιμασία των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, γεγονός που συνηγορεί με στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες. Οι τελευταίες μάλιστα αποκαλούν τις Βρυξέλλες ως «hotspot» ακραίων ισλαμιστικών στοιχείων.

Υπήρχαν σαφείς προειδοποιήσεις

Για τους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας , οι επιθέσεις της Τρίτης είναι ένα σημαντικό πλήγμα μετά από μήνες αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων, όχι μόνο στο Βέλγιο αλλά και σε ολόκληρη την ήπειρο, σημειώνει το έγκριτο περιοδικό Time. Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο  περιοδικό, ο πρώτος αναπληρωτής δήμαρχος του Μολενπέκ, Ahmed al-Khannouss είχε αναφέρει ότι οι τοπικοί αξιωματούχοι είχαν τα ονόματα των 85 κατοίκων που πιστεύουν ότι έχουν αγωνιστεί με ομάδες τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ από το 2012, και επέστρεψαν στην Ευρώπη. «Πρέπει να καταλάβουμε ποιος είναι επικίνδυνος και ποιος όχι», δήλωσε.

Επίσης όπως αναφέρει το περιοδικό, ορισμένοι εμπειρογνώμονες των μυστικών υπηρεσιών εξέφρασαν τον φόβο τους ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει περαιτέρω συντονισμένες επιθέσεις όπως στο Παρίσι, όπου σκοτώθηκαν 130 άτομα και για την οποία ανέλαβε την ευθύνη το ISIS.

«Αυτό που περιμένουμε είναι μια επίθεση σε πολλές πόλεις με πολλούς στόχους την ίδια στιγμή, και η οποία θα έχει τρομερές συνέπειες», επεσήμανε στο TIME ο Claude Moniquet, συνταξιούχος πράκτορας της εξωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών της Γαλλίας, DGSE.  Επίσης τις τελευταίες ημέρες,  όλο και περισσότερο Ευρωπαίοι ηγέτες  είχαν προειδοποιήσει ότι ο αριθμός των ατόμων που είναι ύποπτα για τρομοκρατία είναι μεγαλύτερος από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Πενθεί ο ευρωπαϊκός Τύπος

Το μαύρο χρώμα κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του βελγικού αλλά και ευρωπαϊκού  τύπου. Χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο της βελγικής le Soir: Αντέξτε.

Η γαλλική Monde γράφει πως οι Βρυξέλλες χτυπήθηκαν από την τρομοκρατία, ενώ φιλοξενεί ένα σκίτσο με δύο φιγούρες η μια με τη βελγική σημαία και μια με τη γαλλική σημαία. Η Γαλλία παρηγορεί το Βέλγιο. Από κάτω έχει τις ημερομηνίες 13 Νοεμβρίου (επιθέσεις στο Παρίσι) 22 Μαρτίου (επιθέσεις στις Βρυξέλλες).

Για σκοτάδι στην καρδιά της Ευρώπης κάνει λόγο ο βρετανικός Independent με ολοσέλιδη φωτογραφία αυτή από το τούνελ του μετρό που εκκενώνεται.

Μύρνα Νικολαϊδου-EurActiv.gr

*Φωτογραφία  [ Dominique Ostyn]