Ιταλία: Ο θρίαμβος της αποχής στις δημοτικές εκλογές

Η χαμηλή συμμετοχή πιθανότατα συνδέεται με την κακή προεκλογική παρουσία των πολιτικών. [EPA-EFE/FABIO FRUSTACI]

Η συνολική συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή και τη Δευτέρα στην Ιταλία ήταν 54,69%, μειωμένη κατά 7,44% σε σύγκριση με τις εκλογές του 2016.

Πάνω από χίλιοι δήμοι πήγαν στις κάλπες την Κυριακή και τη Δευτέρα για να εκλέξουν τους νέους δημάρχους και το δημοτικό τους συμβούλιο. Οι πολίτες στην Καλαβρία ψήφισαν επίσης τον νέο περιφερειάρχη τους.
Η χαμηλή συμμετοχή πιθανότατα συνδέεται με την κακή προεκλογική παρουσία των πολιτικών. Η συζήτηση για τον COVID-19 φαίνεται επίσης ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόσπαση της προσοχής του κοινού από τις εκλογές. Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα γενικότερα.

Ενώ το αντικαθεστωτικό Κίνημα Πέντε Αστέρων, η κεντροδεξιά Forza Italia και το ακροδεξιό κόμμα του League Matteo Salvini τα πήγαν άσχημα αυτή τη φορά, οι ακροδεξιοί Brothers of Italy και το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) τα πήγαν σχετικά καλά.
Το αντικαθεστωτικό κίνημα Πέντε Αστέρων έχασε τόσο το Τορίνο όσο και τη Ρώμη, εξαφανίστηκε στο Μιλάνο και διατήρησε τις ψήφους του μόνο στη Νάπολη ως μέρος του νικητή κεντροαριστερού συνασπισμού υπό τον νέο δήμαρχο Γκαετάνο Μανφρέντι.

Η κεντροδεξιά Forza Italia, ενώ κέρδισε την Καλαβρία, κατέρρευσε στο Μιλάνο (από 20% σε 7%) και έπεσε στη Μπολόνια, τη Νάπολη, τη Ρώμη και το Τορίνο.
Το ακροδεξιό κόμμα της Λίγκας, από την πλευρά του, πήγε από το 12,25% στο 8,3% στην Καλαβρία σε λιγότερο από δύο χρόνια, έχασε το ένα τοις εκατό των ψήφων στο Μιλάνο, αυξήθηκε στο Τορίνο αλλά έπεσε από το 10 % έως 7% στη Μπολόνια.

Οι ακροδεξιοί Brothers of Italy της Giorgia Meloni, από την άλλη πλευρά, έγιναν πιο δυνατοί σε κάθε δήμο, χάνοντας έλξη μόνο στην Καλαβρία, όπου μειώθηκε από το 10,85% στο 8,7%.
Το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) πήγε επίσης καλά. Εκτός από το γεγονός ότι πάει στον επαναληπτικό γύρο στη Ρώμη και το Τορίνο, κέρδισε το Μιλάνο, τη Μπολόνια και τη Νάπολη στον πρώτο γύρο και κέρδισε δύο επιπλέον έδρες στη Σιένα και τη Ρώμη. Οι δυνάμεις στα αριστερά του PD πήγαν αρκετά άσχημα σε εθνική κλίμακα, με εξαίρεση τους Πράσινους στο Μιλάνο.

Τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών θα μπορούσαν να επηρεάσουν την τρέχουσα πολιτική ισορροπία στην Ιταλία. Οι κακές επιδόσεις του Κινήματος Πέντε Αστέρων δεν του αφήνουν άλλη επιλογή παρά να σχηματίσουν μια συμμαχία με το PD και έτσι να υποστηρίξουν την κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι. Οι αδελφοί της Ιταλίας – που επίσης τα πήγαν πολύ καλά – θα επωφεληθούν από πρόωρες εκλογές, οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν νωρίτερα από το αναμενόμενο εάν ο Ντράγκι εκλεγεί πρόεδρος και ζητήσει νέες εκλογές.