Ιταλία: Το πιστοποιητικό COVID προκαλεί ρήγματα στο κόμμα του Σαλβίνι

Τριγμοί στην Λέγκα μετά το διάταγμα για την υποχρεωτική χρήση της κάρτας υγείας. [EPA-EFE/MATTEO BAZZI]

Το διάταγμα που καθιστά υποχρεωτικό για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα να έχουν κάρτα υγείας που να υποδεικνύει ότι είναι εμβολιασμένοι, αρνητικοί στο τεστ τις τελευταίες 48 ώρες ή ανάρρωσαν από τον COVID-19 υποστηρίχθηκε μόνο από 69 από τους 132 βουλευτές της Lega, αν και το κόμμα είναι μέρος του κυβερνώντος συνασπισμού που αποφάσισε υπέρ της επιβολής καρτών υγείας για πρώτη φορά.

Άλλοι 51 βουλευτές της Lega αρνήθηκαν να ψηφίσουν εντελώς, ενώ 12 απουσίαζαν καθώς βρίσκονται επί του παρόντος σε αποστολή.

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε μια μέρα αφότου η ευρωβουλευτής της Lega, Φραντσέσκα Ντονάτο αποχώρησε από το κόμμα, αντιτιθέμενη στο διάταγμα.

Ο ηγέτης της Lega Matteo Salvini είχε πει ότι η αποχώρησή της δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ενότητα του κόμματος, προσθέτοντας την Τετάρτη 22/9 ότι οι βουλευτές της Lega ήταν ελεύθεροι να ψηφίσουν ή όχι.

Το ζήτημα της κάρτας υγείας αναδεικνύει σαφώς μια αυξανόμενη ρήξη μεταξύ των βουλευτών της Lega.

Ορισμένοι τάσσονται υπέρ των μέτρων για τον COVID-19, όπως ο Giorgetti ή περιφερειάρχες όπως ο Massimiliano Fedriga, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είπε ότι «δεν υπάρχει χώρος για αντιβακτηριδιακά μέσα στη Lega». Άλλοι στο κόμμα είναι πιο δύσπιστοι για τέτοια μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Salvini, ο οποίος είπε στη Fedriga ότι «κάθε ιδέα είναι σεβαστή».