Ισπανία: Νέος στεγαστικός νόμος με παρέμβαση του κράτους στις υψηλές τιμές των ενοικίων

Οι Unidas Podemos προειδοποίησαν τότε ότι ο νέος προϋπολογισμός δεν θα μπορούσε να συμφωνηθεί χωρίς να έχει επιλυθεί πρώτα η ρύθμιση του νέου στεγαστικού νόμου. [EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo]

Η ισπανική κυβέρνηση συνασπισμού ανακοίνωσε την Τρίτη μια συμφωνία για τον εθνικό προϋπολογισμό για το 2022 μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις για το ξεκλείδωμα του νέου στεγαστικού νόμου (Ley de Vivienda), το κύριο σημείο τριβής μεταξύ των δύο μελών της κυβέρνησης συνασπισμού.
Το σοσιαλιστικό κόμμα (PSOE) και οι αριστεροί Unidas Podemos, έδωσαν το πράσινο φως το πρωί της Τρίτης και έκλεισαν τη συμφωνία, επιβεβαίωσε η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας María Jesús Montero.
Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την έγκριση του ισπανικού προϋπολογισμού για το 2022 την ερχόμενη Πέμπτη σε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Το «Ley de Vivienda» (Στεγαστικός νόμος) θεωρήθηκε το κύριο σημείο διαφωνίας μεταξύ των δύο εταίρων του συνασπισμού για να ανοίξει ο δρόμος για την έγκριση του δημόσιου προϋπολογισμού της Ισπανίας για το 2022, ανέφερε ο Cinco Días.

Μεταξύ άλλων μεταρρυθμίσεων στον ισχύοντα ισπανικό νόμο περί κατοικίας, το νέο σχέδιο νόμου θέτει ένα συγκεκριμένο ανώτατο πλαφόν ενοικίου για πολίτες που έχουν πάνω από 10 σπίτια.

Μελλοντικά, αυτό θα ρυθμιστεί με νόμο, με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε «αξιοπρεπή στέγαση» με προσιτές τιμές κυρίως για τους πιο ευάλωτους και τους Ισπανούς νέους, ανέφερε η EFE.
Παρόλο που η PSOE και η Unidas Podemos είχαν ήδη καταλήξει σε ευρεία συναίνεση σε πολλά θέματα του προϋπολογισμού του 2022, οι τριβές μεταξύ των δύο προοδευτικών συμμάχων επικεντρώθηκαν στο αίτημα των Podemos σχετικά με το εύρος των φορολογικών πολιτικών και το δικαίωμα στη στέγαση για τους πιο ευάλωτους.

Η Unidas Podemos είχε ζητήσει να εφαρμοστεί ελάχιστος συντελεστής φόρου εταιρειών 15%, ο οποίος παρά το γεγονός ότι ήταν μέρος της συμφωνίας συνασπισμού ανεστάλλει μετά την έξαρση της πανδημίας του COVID-19 τον Μάρτιο του 2020.

Ένας νέος και δίκαιος στεγαστικός νόμος: Η κόκκινη γραμμή για την αριστερά

Η PSOE ήθελε να περιμένει έως ότου η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τη φορολογική μεταρρύθμιση εκδώσει την τελική της έκθεση, που αναμένεται τον ερχόμενο Φεβρουάριο, με στόχο να διευκολύνει τον σχεδιασμό ενός μεγάλου πακέτου φορολογικών αλλαγών το 2023, αλλά η Unidas Podemos υποστήριζε την επείγουσα φορολογική κανόνες για τη φορολόγηση των μεγάλων ισπανικών εταιρειών.
Και τα δύο μέρη φάνηκαν να έχουν ξεμπλοκάρει τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό πριν από λίγες ημέρες, όταν η υπουργός Οικονομίας Nadia Calviño παραδέχτηκε τη δυνατότητα προώθησης ενός ελάχιστου συντελεστή φόρου εταιρειών χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία, ανέφερε ο Cinco Días.
Οι Unidas Podemos, ωστόσο, προειδοποίησαν τότε ότι ο νέος προϋπολογισμός δεν θα μπορούσε να συμφωνηθεί χωρίς να έχει επιλυθεί πρώτα η ρύθμιση του νέου νόμου περί κατοικίας, τον οποίο διαπραγματεύονται και οι δύο εταίροι του συνασπισμού εδώ και περίπου ένα χρόνο.