Υπό ασφυκτική πίεση ο Ολάντ μετά την απόφαση να παρακάμψει την Βουλή στα εργασιακά

Hollande

Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται η γαλλική κυβέρνηση μετά την απόφασή της να παρακάμψει την Βουλή στο νόμο για τα εργασιακά. Σήμερα, αναμένεται να γίνει η ψηφοφορία επί της πρόταση μομφής που έχει υποβάλει η αντιπολίτευση.

Το ενδεχόμενο να απειληθεί η κυβέρνηση δεν είναι ορατό, καθώς οι Σοσιαλιστές αναμένεται να στηρίξουν τον Γάλλο Πρόεδρο, καθώς οι αντάρτες δεν πέτυχαν να συγκροτήσουν ενιαία μέτωπο μαζί με τα άλλα αριστερά κόμματα. Ωστόσο η δυσαρέσκεια των πολιτών είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης ακολούθησαν  βίαιες συγκρούσεις στο Παρίσι αλλά και στην Νάντη, ενώ σήμερα αναμένονται νέες κινητοποιήσεις κατά την εργασιακής μεταρρύθμισης.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αξιοποιήσει το άρθρο του Συντάγματος 49-3, που προβλέπει την έκδοση προεδρικών διαταγμάτων και είχε χρησιμοποιηθεί και το 2015 για να περάσει ο νόμος Μακρόν για τις επιχειρήσεις. Οι συζητήσεις στην Εθνοσυνέλευση για την μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, η οποία έχει προκαλέσει εκτεταμένες διαδηλώσεις σε όλη την χώρα, έδειξαν ότι τουλάχιστον 40 βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος διαφωνούσαν με το κείμενο.

Οι ενστάσεις αφορούν  κυρίως το άρθρο 2 του νομοσχεδίου, το οποίο επιτρέπει στις επιχειρήσεις να ορίζουν μονομερώς τις ώρες εργασίας, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει την κατάργηση του 35ωρου.  Αν ο εργοδότης συμφωνεί με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων, θα μπορεί να παραβιάζει κατά το δοκούν τα ωράρια του κλάδου.

Παράλληλα, οι υπερωρίες από 25% του ημερομισθίου θα μπορούν να περιοριστούν στο 10%, εφόσον ο εκπρόσωπος των εργαζομένων έχει συμφωνήσει σε αυτό. Επιπλέον διευκολύνονται οι απολύσεις καθώς μειώνεται το μέγεθος των αποζημιώσεων.

EurActiv.gr