Η Βρετανία μπλοκάρει τον προϋπολογισμό της ΕΕ

Tο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, το οποίο εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο μετά από μια σκληρή μάχη, έχει πλέον μπλοκαριστεί από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο φαίνεται ότι θα θέσει εμπόδια στην εφαρμογή του. Η EURACTIV Γαλλίας αναφέρει.
«Θα το εκτιμούσα εάν το Ηνωμένο Βασίλειο συνεργαστεί με την ΕΕ και όχι εναντίον της», δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ για το Brexit. Ο διαπραγματευτής βρέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη (17 Μαΐου) για τη συζήτηση σχετικά με τα τελευταία συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μεταξύ των οικονομικών απαιτήσεων της ΕΕ και των κατηγορηματικών αρνήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι πρόκειται για μια δραματική διαδικασία.
Το Λονδίνο ασκεί πίεση στην ΕΕ των 27 για να μειώσει τα οικονομικά της αιτήματα μπλοκάροντας ορισμένους φακέλους: για παράδειγμα, το κοινό στρατιωτικό κέντρο και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ). Για την περίοδο 2014-2020, ο προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να υποβληθεί σε ενδιάμεση αναθεώρηση ώστε να διασφαλιστεί ότι είναι κατάλληλος για τις πολυάριθμες εξαιρετικές περιστάσεις που αντιμετωπίζει το μπλοκ, όπως η προσφυγική κρίση και διάφορες προκλήσεις ασφάλειας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε αρχικά μια όχι και τόσο φιλόδοξη αναθεώρηση, τον περασμένο Σεπτέμβριο, για την κάλυψη των αχρησιμοποίητων κεφαλαίων, προκειμένου να αποφευχθεί η υποχρέωση των κρατών μελών να καταβάλλουν υψηλότερες συνεισφορές. Στη συνέχεια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε τη γνώμη του τον Δεκέμβριο του 2016, ανεβάζοντας τον πήχη λίγο ψηλότερα.

Όμως ο φάκελος από τότε έχει μπλοκαριστεί στο Συμβούλιο, πρώτα από την Ιταλία και τώρα από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο υποστηρίζει ότι πρέπει να περιμένει μέχρι μετά τις εκλογές στις 8 Ιουνίου για να μπορέσει να πάρει μια απόφαση με έναν τον ένα ή με τον άλλο τρόπο.
«Έθεσα αυτό το θέμα στην μαλτεζική προεδρία», δήλωσε ο Jean Arthuis, πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμών του Κοινοβουλίου. Ο Γάλλος βουλευτής Alain Lamassoure (Ομάδα του ΕΛΚ) επέκρινε επίσης την καθυστέρηση στην έγκριση του ΠΔΠ, λέγοντας ότι «ο κύριος στόχος του είναι να φέρει την απαραίτητη ευελιξία για τη χρηματοδότηση των πολιτικών που δεν αφορούν ή δεν θα αφορούν πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο «. Το θέμα του προϋπολογισμού της ΕΕ αφορά σε μικρό βαθμό το Brexit και περισσότερο μέλλον του μπλοκ των 27 χωρών.
«Θα θέλαμε να ξεκινήσουμε τις εργασίες για την επόμενη φάση, για μετά το 2020, αλλά δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε στα τυφλά. Και τότε πρέπει να αλλάξουμε ταχύτητα. Βρισκόμαστε σε αυτήν την παράλογη κατάσταση, όπου το 85% του προϋπολογισμού δαπανάται μέσω μηχανισμών αυτόματης αναδιανομής όπως η ΚΑΠ και τα ταμεία συνοχής και στη συνέχεια η λειτουργία της ΕΕ απορροφά ένα μερίδιο από ότι έχει απομείνει, ώστε να έχουμε μόνο συμβολικά ποσά να διοχετεύονται σε πραγματικές πολιτικές », δήλωσε ο Arthuis.

Αυτό είναι ένα θέμα που μπορεί να συζητηθεί μεταξύ του Εμμανουέλ Μακρόν και τον Προέδρου του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ την Πέμπτη στο Παρίσι.

X