Η Σουηδή πρωθυπουργός ενδέχεται να παραιτηθεί εάν ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης

«Βρισκόμαστε τρεις μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές και στην γειτονιά μας διεξάγεται ένας πόλεμος. Το να δημιουργούμε μια κατάσταση πολιτικής αναταραχής και αβεβαιότητας - αυτό είναι εντελώς ανεύθυνο», δήλωσε η Άντερσον. [EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ]

Η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον δήλωσε ότι θα παραιτηθεί εάν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μόργκαν Γιόχανσον, δεν κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης, στην ψηφοφορία που προτάθηκε από τους ακροδεξιούς Δημοκράτες της Σουηδίας, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Radio Ekot.

Ο πρόεδρος των ακροδεξιών Δημοκρατών της Σουηδίας Τζίμι Άκεσον κατέθεσε την Πέμπτη (2 Μαΐου) πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων Μόργκαν Γιόχανσον, η οποία υποστηρίζεται από τους ηγέτες των δεξιών μετριοπαθών, των Χριστιανοδημοκρατών και των Φιλελευθέρων.

«Ο Γιόχανσον πρέπει να παραιτηθεί από υπουργός. Η ανασφάλεια κυριαρχεί και το έγκλημα των συμμοριών κάθε άλλο παρά έχει εξαλειφθεί. Ο αριθμός των πυροβολισμών αυξάνεται και προκαλεί φόβο σε κάθε μέρος της χώρας μας», έγραψε την Πέμπτη (2 Ιουνίου) στο Twitter ο Άκεσον, αναφερόμενος στην αυξημένη εγκληματικότητα στη χώρα από τότε που οι Σοσιαλδημοκράτες ήρθαν στην εξουσία το 2014.

Την ίδια ημέρα, η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων της Σουηδίας κατηγόρησε επίσης τον Γιόχανσον για ανάρμοστες δηλώσεις σε σχέση με το έργο των Σουηδών διερμηνέων στο Αφγανιστάν, λέγοντας ότι φέρεται να είπε ψέματα σχετικά με την προστασία που παρέχεται στους διερμηνείς.

Σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Πέμπτης, η Άντερσον δήλωσε ότι θα παραιτηθεί εάν ο υπουργός Δικαιοσύνης ηττηθεί στην ψηφοφορία δυσπιστίας. «Τις πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνουμε στη Σουηδία, τις λαμβάνουμε από κοινού στην κυβέρνηση. Έτσι, αν αποπέμψετε έναν υπουργό εξαιτίας πολιτικών αποφάσεων, τότε, φυσικά, αποπέμπετε ολόκληρη την κυβέρνηση», είπε, κρίνοντας «τρομερά ανεύθυνη» την κίνηση ολόκληρης της δεξιάς αντιπολίτευσης.

«Βρισκόμαστε τρεις μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές και στην γειτονιά μας διεξάγεται ένας πόλεμος. Το να δημιουργούμε μια κατάσταση πολιτικής αναταραχής και αβεβαιότητας – αυτό είναι εντελώς ανεύθυνο», δήλωσε η Άντερσον, προσθέτοντας ότι η χώρα δεν είναι σε θέση να παίξει πολιτικά παιχνίδια αυτού του είδους αυτή τη στιγμή.

Η Άντερσον «προσπαθεί να εκφοβίσει την κυβέρνησή της για να σώσει τον ανίκανο υπουργό Δικαιοσύνης της», δήλωσε ο μετριοπαθής και ηγέτης της αντιπολίτευσης Ουλφ Κρίστερσον σε ανάρτησή του στο Facebook. «Σκοπεύουμε να αντικαταστήσουμε ολόκληρη αυτή την κυβέρνηση – το αργότερο στις εκλογές, αλλά όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο», πρόσθεσε.

Για να εγερθεί πρόταση δυσπιστίας κατά μιας κυβέρνησης ή ενός υπουργού, πρέπει να υποστηριχθεί από τουλάχιστον 35 βουλευτές. Για να είναι επιτυχής, η πρόταση πρέπει στη συνέχεια να υποστηριχθεί από πλειοψηφία τουλάχιστον 175 από τα 349 μέλη της Riksdag.