Η σλοβενική αντιπολίτευση προτείνει υποχρεωτικό έλεγχο για ναρκωτικά για τους κατόχους δημόσιων αξιωμάτων

Σύμφωνα με το κόμμα που κατέθεσε το νομοσχέδιο «είναι προς το δημόσιο συμφέρον να γνωρίζουμε εάν οι Σλοβένοι πολιτικοί λαμβάνουν απαγορευμένα φάρμακα». Αυτοί που θα πρέπει να υποβληθούν στο τεστ «αναμένεται να εκτελούν τα καθήκοντά τους ευσυνείδητα και αμερόληπτα», προσθέτουν. [Shutterstock/A Dharma Prasetya]

Τα μέλη του κοινοβουλίου, οι υπουργοί, οι υφυπουργοί, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος ενδέχεται σύντομα να πρέπει να υποβάλλονται σε υποχρεωτικό ετήσιο έλεγχο ναρκωτικών σύμφωνα με νομοσχέδιο που κατέθεσαν οι Δημοκρατικοί, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στο σλοβένικο κοινοβούλιο.

Το νομοσχέδιο αποσκοπεί στη βελτίωση της διαφάνειας και στη διασφάλιση της λογοδοσίας των αξιωματούχων απέναντι στο κοινό.

Σύμφωνα με το κόμμα που κατέθεσε το νομοσχέδιο «είναι προς το δημόσιο συμφέρον να γνωρίζουμε εάν οι Σλοβένοι πολιτικοί λαμβάνουν απαγορευμένα φάρμακα». Αυτοί που θα πρέπει να υποβληθούν στο τεστ «αναμένεται να εκτελούν τα καθήκοντά τους ευσυνείδητα και αμερόληπτα», προσθέτουν.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι διορισμένοι αξιωματούχοι θα υποβάλλονται σε έλεγχο μία φορά τον χρόνο, αλλά δεν θα γνωρίζουν για τον έλεγχο παρά μόνο 48 ώρες πριν από την ημέρα που θα πρέπει να τον κάνουν.

Η εξέταση θα διενεργείται παρουσία τετραμελούς επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν δύο εκπρόσωποι δημοσιογραφικών οργανώσεων. Τα αποτελέσματα των τεστ θα δημοσιοποιούνται.

Οι αντιδράσεις για την κίνηση αυτή είναι μέχρι στιγμής υποτονικές, αλλά ένα πολύ παρόμοιο νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί από το κόμμα πριν από πέντε χρόνια απορρίφθηκε εύκολα στο κοινοβούλιο, το οποίο το απέρριψε ως ανεφάρμοστο και λαϊκιστικό.

Το νομοσχέδιο προτάθηκε λίγες ημέρες μετά την ανάρτηση ενός βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ο Λούκα Μέσεκ, ηγέτης της Αριστεράς στον συνασπισμό, παραδέχθηκε ότι κατά καιρούς καπνίζει τσιγαριλίκι. Το κόμμα του υποστηρίζει εδώ και καιρό τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας.