Η σιωπή του υπουργείου Υγείας της Σλοβακίας σχετικά με την τρίτη δόση του Sputnik

Η χορήγηση της τρίτης δόσης θα ξεκινήσει «σύντομα», δήλωσε το υπουργείο Υγείας. [Shutterstock/Zambranas]

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι οι 20.000 άνθρωποι που έλαβαν το εμβόλιο Sputnik στη Σλοβακία θα λάβουν το Pfizer ως τρίτη δόση. Ωστόσο, το υπουργείο δεν απάντησε στην ερώτηση του EURACTIV για το αν είχε λάβει συγκεκριμένες οδηγίες από την εταιρεία παραγωγής του Sputnik σχετικά με την τρίτη δόση.

Η χορήγηση της τρίτης δόσης θα ξεκινήσει «σύντομα», δήλωσε το υπουργείο Υγείας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι άνθρωποι μπορούν να αιτηθούν για την τρίτη δόση αφού λάβουν σχετικό μήνυμα.

Το υπουργείο σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μόνο το εμβόλιο Pfizer/BioNtech για την τρίτη δόση, παρόλο που η χώρα είχε αρχικά χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εμβόλια: Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Johnson & Johnson και Sputnik.

Ο υπουργός Υγείας Vladimír Lengvarský επιβεβαίωσε ότι η προγραμματισμένη χορήγηση της τρίτης δόσης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου με το χρονικό διάστημα των 8 μηνών μεταξύ της δεύτερης και τρίτης δόσης.

Στη Σλοβακία, ο εμβολιασμός με το Sputnik έληξε στις 31 Αυγούστου. Η χώρα αγόρασε δύο εκατομμύρια δόσεις τον Μάρτιο με απόφαση του τότε πρωθυπουργού Igor Matovič, ο οποίος μάλιστα χαιρέτισε την άφιξη του πρώτου πακέτου των 200.000 δόσεων στο αεροδρόμιο Košice.

Οι ενέργειες του Matovič προκάλεσαν επίσης μια κρίση εντός της «κυβέρνησης» που οδήγησε στην παραίτησή του. Παραιτήθηκε επίσης ο πρώην υπουργός Υγείας Marek Krejčí, ο οποίος υποστήριζε τον Matovič. Το Κρατικό Ινστιτούτο Ελέγχου Φαρμάκων, το οποίο εξέτασε αργότερα το εμβόλιο, διαμαρτυρήθηκε για την έλλειψη των κατάλληλων πληροφοριών από πλευράς της Ρωσικής εταιρείας παραγωγής του εμβολίου.

Ο νέος υπουργός Υγείας Vladimir Lengvarský συμφώνησε αργότερα να διανείμει τα εμβόλια, εάν οι άνθρωποι επιλέξουν να τα χρησιμοποιήσουν. Ωστόσο, η ζήτηση δεν ήταν η αναμενόμενη και η Σλοβακία αποφάσισε να επιστρέψει τα αχρησιμοποίητα εμβόλια πίσω στη Ρωσία.