Η Ρουμανία στα πρόθυρα νέας πολιτικής κρίσης

«Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Citu απολύει έναν υπουργό της USR PLUS χωρίς τη συμφωνία των εταίρων του.» [EPA-EFE/ROBERT GHEMENT]

Η απομάκρυνση του Ρουμάνου υπουργού Δικαιοσύνης Stelian Ion με απόφαση του πρωθυπουργού Florin Citu προκάλεσε κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς η πολιτική συμμαχία USR PLUS ζητά από το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL) να ορίσει νέο αρχηγό κυβέρνησης.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Citu απολύει έναν υπουργό της USR PLUS χωρίς τη συμφωνία των εταίρων του. Οι ηγέτες της USR PLUS έκαναν λόγο για αποχώρηση από τον συνασπισμό ή ακόμη και για ψήφο δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Η κρίση ξεκίνησε από την επιμονή του Citu να εγκρίνει ένα εθνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα αξίας 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο σύμφωνα με την USR PLUS συσχετίζεται με προγράμματα του παρελθόντος που επέτρεπαν στους δημάρχους κυβερνητικών κομμάτων να έχουν εύκολη χρηματοδότηση, χωρίς τους σχετικούς ελέγχους της Ε.Ε. για χρηματοδοτούμενα έργα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν είχε δώσει το πράσινο φως για την κανονιστική πράξη και ο Citu είπε ότι ήταν απαραίτητη η απόλυση του Stelian Ion, λέγοντας ότι δεν θα ανεχτεί υπουργούς που «αντιτίθενται στον εκσυγχρονισμό της Ρουμανίας».