Η πρόταση της Επιτροπής για οικονομικές κυρώσεις προκαλεί πολιτική αναταραχή στη Βαρσοβία

«Όλοι πληρώνουμε για παράνομες ενέργειες που αντιτίθενται στο Δίκαιο και τη Δικαιοσύνη», δήλωσε η ευρωβουλευτής Janina Ochojska (EPP). [Shutterstock/BOKEH STOCK]

Οι σύμμαχοι του κυβερνώντος κόμματος στην Πολωνία «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) και πολιτικοί της αντιπολίτευσης, αντέδρασαν έντονα στο αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προβλέπει την επιβολή χρηματικών προστίμων στη Βαρσοβία από το Δικαστήριο του Λουξεμβούργου σε καθημερινή βάση, καθώς η κυβέρνηση δεν συμμορφώνεται με μέτρα που θεσπίστηκαν από δικαστές της Ε.Ε.

«Όλοι πληρώνουμε για παράνομες ενέργειες που αντιτίθενται στο Δίκαιο και τη Δικαιοσύνη», δήλωσε η ευρωβουλευτής Janina Ochojska (EPP).

«Οι οικονομικές κυρώσεις κατά των πολιτικών του PiS μας αφορούν όλους», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Łukasz Kohu (S&D), ενώ η βουλευτής Kamila Gasiuk-Pihowicz (EPP) το χαρακτήρισε ως «καθαρή τρέλα».

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τις ενέργειες της Επιτροπής ως «παράνομη επίθεση».

«Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί μια μορφή επιθετικότητας, μια προσπάθεια περιορισμού της κυριαρχίας μας και πραξικόπημα κατά της έννομης τάξης. Η Επιτροπή γνωρίζει ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνει στην οργάνωση της δικαιοσύνης των κρατών μελών», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Δικαιοσύνης Zbigniew Ziobro.

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Michał Woś, έκανε λόγο για «επιθετικότητα από πλευράς των Επιτρόπων της Ε.Ε. Πρόκειται για υβριδικό πόλεμο, ενώ η ένωση μας αντιμετωπίζει ως υποτελές κράτος σε πεδία μάλιστα που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων της Ε.Ε.- όπως η αγορά αυτοκινήτου, ή η παραβίαση συνθηκών».

«Υπάρχει ακόμη η αμφιβολία ότι υπάρχει ο στόχος να οικοδομηθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης; Εμείς θα υπερασπιστούμε την Ε.Ε. ως μια κοινότητα κυρίαρχων κρατών», πρόσθεσε ο Woś.

Όσον αφορά το ζήτημα των προσωρινών μέτρων που εκδόθηκαν από το ΔΕΕ, εναπόκειται στο Ανώτατο Δικαστήριο να εφαρμόσει την απόφαση, όπως δήλωσε ο βουλευτής και κυβερνητικός εκπρόσωπος Piotr Muller. «Σε κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε.- συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, η εκτελεστική εξουσία είναι ανεξάρτητη από τη δικαστική εξουσία», πρόσθεσε.

Πριν από λίγες ημέρες, η Επιτροπή ανέφερε ότι το ζήτημα της αποδέσμευσης των κεφαλαίων ανάκτησης της Πολωνίας συνδέεται με το κράτος δικαίου.

X