Η πρέσβης της Ιταλίας στο Παρίσι κλήθηκε για εξηγήσεις στο γαλλικό ΥΠΕΞ

[Riccardo Antimiani/EPA/EFE]

Η πρέσβειρα της Ιταλίας στη Γαλλία κλήθηκε για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, μετά τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο, που κατηγόρησε τη Γαλλία ότι «φτωχαίνει την Αφρική» κι επιδεινώνει τη μεταναστευτική κρίση.

«Ο διευθυντής του γραφείου της υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό κάλεσε την πρέσβειρα της Ιταλίας, Τερέσα Καστάλντο, έπειτα από απαράδεκτες και άσκοπες δηλώσεις των ιταλικών αρχών χθες» επισήμανε μια κυβερνητική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ιταλικές αρχές έχουν διατυπώσει απαράδεκτα κι επιθετικά σχόλια» τόνισε μια γαλλική διπλωματική πηγή.

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει «κυρώσεις» σε βάρος χωρών που, αρχής γενομένης από τη Γαλλία, βρίσκονται πίσω, σύμφωνα με τον ίδιο, από το δράμα των μεταναστών στη Μεσόγειο, καθώς τους «αναγκάζουν να φύγουν» από την Αφρική.

«Αν σήμερα, υπάρχουν άνθρωποι που φεύγουν, αυτό συμβαίνει διότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη τη Γαλλία, δεν σταμάτησαν ποτέ να αποικίζουν σε δεκάδες χώρες της Αφρικής» επέμεινε ο Ντι Μάιο, ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.

Σύμφωνα με τον Ντι Μάιο, «υπάρχουν δεκάδες αφρικανικές χώρες, όπου η Γαλλία εκτύπωσε ένα νόμισμα, το φράγκο των αποικιών, και με αυτό το νόμισμα χρηματοδοτεί το γαλλικό δημόσιο χρέος».

X