Η νίκη Μακρόν προκαλεί ανησυχία στην Ουγγαρία και την Πολωνία

Ενώ η εκλογή του Εμμανουέλ Μακρόν αποτέλεσε ανακούφιση για μεγάλο μέρος της Ευρώπης, η Πολωνία και η Ουγγαρία φοβούνται ότι θα χάσουν σημαντικό μέρος της επιρροής τους.
Η Πολωνία φοβάται ότι οι πλουσιότεροι δυτικοί γείτονές τους, που επιθυμούν να εμβαθύνουν τη συνεργασία μεταξύ τους, θα διαβρώσουν την ενιαία αγορά που ήταν το μεγαλύτερο όφελος της ένταξης και να περιορίσουν την οικονομική υποστήριξη στις λιγότερο πλούσιες χώρες.

Η ανάδειξη του Μακρόν και η υποστήριξή του στην ιδέα μιας Ευρώπης “πολλών ταχυτήτων” που έχει γίνει ελκυστική στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της ΕΕ μετά την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει το μπλοκ, καθιστά πιθανότερο τον παραγκωνισμό της Πολωνίας και της Ουγγαρίας από την σκληρό πυρήνα της διαδικασίας λήψης αποφάσεων.

Θα αποθάρρυνε επίσης τις προσπάθειές τους να μεταφέρουν την εξουσία από τις Βρυξέλλες πίσω στα κράτη μέλη.
Υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες τους, οι Πολωνοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν το Μακρόν για διπλά στάνταρτ και για παραβίαση του πνεύματος της ενιαίας αγοράς, ζητώντας μεταρρυθμίσεις των κανόνων σχετικά με τη μετακίνηση εργαζομένων εντός του μπλοκ.

“Είναι κατανοητό ότι οι πολιτικοί αναζητούν λύσεις”, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Κονράντ Σζιμάνσκι, στο οικονομικό φόρουμ στο Κατοβίτσε την Τετάρτη. “Ωστόσο, ένας διαχωρισμός της ΕΕ, είναι η χειρότερη προοπτική, διότι το πρώτο θύμα της θα είναι η ενιαία αγορά”.
Η απόφαση της Whirlpool να μεταφέρει ένα εργοστάσιο της από τη Γαλλία στην Πολωνία βρέθηκε στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας της Γαλλίας τον περασμένο μήνα, με τη Μαρίν Λεπέν να υπόσχεται ότι θα εθνικοποιήσει το εργοστάσιο.

Ο Μακρόν, ένθερμος υπερασπιστής της παγκοσμιοποίησης καθώς και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αρνήθηκε να υποσχεθεί στους εργαζόμενους ότι θα εμπόδιζε την εταιρεία να μεταφέρει την παραγωγή της.

Αλλά δήλωσε ότι η Βαρσοβία εκμεταλλεύεται τις διαφορές στο κόστος εργασίας, κάτι που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Αναφέρθηκε στο πρόβλημα του κοινωνικού ντάμπινγκ το οποίο αναφέρεται σε εταιρείες που απασχολούν φθηνότερες εργατικές μονάδες από άλλες χώρες της ΕΕ ή μεταφέρουν την παραγωγή σε χώρες με χαμηλότερες αμοιβές.
Ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών Mateusz Morawiecki δήλωσε στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Πολωνίας ότι αυτό ισοδυναμεί με “διακριτική μεταχείριση”.
Ο Σζιμανσάνσκι ανέφερε ότι η νίκη του Μακρόν θα μπορούσε να είναι καλό νέο για την Πολωνία αλλά εξέφρασε επίσης την ανησυχία του ότι η Βαρσοβία «θα μπορούσε να αποκλειστεί από το διάλογο για τον προστατευτισμό και την ενιαία αγορά».
“Μπορεί να θέλουμε να την αλλάξουμε, αλλά δεν θέλουμε να την εγκαταλείψουμε”, είπε. Η πρόταση του μακρόν για ένα κοινό υπουργείο οικονομικών της ευρωζώνης – αν και αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερο σκεπτικισμό από το Βερολίνο – προκάλεσε επίσης την ανησυχία στις ανατολικές χώρες ότι θα μπορούσαν να χάσουν τα κεφάλαια της ΕΕ. Ούτε η Πολωνία ούτε η Ουγγαρία βιάζονται να υιοθετήσουν το ευρώ. Και οι δύο υποστηρίζουν ότι χρειάζονται την ευελιξία μιας εθνικής ισοτιμίας σε δύσκολες στιγμές.

“Εάν τελικά υπάρχει ένας προϋπολογισμός της ευρωζώνης, αυτό σημαίνει ότι θα διατίθενται λιγότερα χρήματα για χώρες που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης”, δήλωσε σήμερα ο Πολωνός ευρωβουλευτής Dariusz Rosati. Η Πολωνία είναι ο μεγαλύτερος ωφελούμενος κονδυλίων της ΕΕ με το ποσό των 77,6 δισεκατομμύρια ευρώ στην τρέχουσα δημοσιονομική περίοδο 2014-20 για τα έργα υποδομών, για τις φτωχότερες περιφέρειές της και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της.
Ο πλησιέστερος σύμμαχος της Πολωνίας στο ζήτημα αυτό είναι η Ουγγαρία του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν. “Η στάση της Ουγγαρίας σε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων είναι συνεπής … αυτό θα σήμαινε ουσιαστικά το τέλος της ΕΕ”, δήλωσε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ο Szabolcs Takacs, Ογγρος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Μια πηγή κοντά στο Μακρόν δήλωσε στο Reuters την Τετάρτη ότι το σκεπτικό πίσω από τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης δεν είναι να αποκλείσει τις χώρες από το να ενταχθούν.
“Αφορά στο να διασφαλίσουμε ότι αυτοί που θα ενταχθούν, θα ενταχθούν σε μια εύρωστη ζώνη του ευρώ”, ανέφερε η πηγή. “Οι χώρες τους (χώρες της Ανατολικής Ευρώπης) ανησυχούν εν γένει ότι θα διασπαστεί η ενιαία αγορά, αλλά αυτό δεν είναι ο στόχος. Ο στόχος είναι να πούμε ότι η ευρωζώνη δεν είναι κατάλληλα θωρακισμένη για να αντιμετωπίσει πιθανή μελλοντική κρίση. ”
Στην εκστρατεία του, ο Μακρόν δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να είναι τόσο σκληρή για την παραβίαση των πολιτικών ελευθεριών όσο και για τα υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα, παρόλο που οι κυρώσεις που ζήτησε κατά της Πολωνίας είναι απίθανο να εξασφαλίσουν την ομόφωνη υποστήριξη που χρειάζονται. Συγχαίροντας τον Μακρόν για την εκλογή του, τόσο η Πολωνία όσο και η Ουγγαρία τόνισαν την ανάγκη να μιλήσει για το μέλλον της ΕΕ.
Η Πολωνία κάλεσε το Μακρόν να την επισκεφθεί και ο υπουργός Εξωτερικών Witold Waszczykowski είπε αυτή την εβδομάδα ότι η Βαρσοβία αναμένει να «εγκαταλείψει την προεκλογική του ρητορεία» και να εξηγήσει τις προτάσεις του για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ.