Η μεταμεσονύκτια έγκριση της συμφωνίας για την ασφάλεια των τροφίμων και τα σχόλια που ακολούθησαν

EU_RomaniaPresidency announced deal on new food safety rules on twitter [Romanian Presidency of the @EUCouncil]

Το μόνο που χρειάστηκε ήταν τρεις συναντήσεις μεταξύ των θεσμικών οργάνων και σε λιγότερο από ένα μήνα ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με τους νέους κανόνες διαφάνειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας των Τροφίμων καθώς οι συννομοθέτες της ΕΕ έβαλαν ψηλά τον πήχη προκειμένου να ολοκληρώσουν την διαδικασία πριν τη λήξη της προθεσμίας.

Οι υπουργοί της ΕΕ και οι ευρωβουλευτές ολοκλήρωσαν και επικαιροποίησαν μέσα σε μια νύχτα στο Στρασβούργο, τον Γενικό Κανονισμό Τροφίμων.

Η νέα νομοθεσία εμπίπτει στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενημέρωση του Γενικού Κανονισμού Τροφίμων και ακολουθεί τη διαμάχη γύρω από τις αξιολογήσεις ασφάλειας των αμφισβητούμενων προϊόντων, όπως είναι το συστατικό γλυφοσάτη.

Η μεταρρύθμιση του Γενικού Κανονισμού Τροφίμων, τον οποίο καθιέρωσε η Ευρωπαική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Τροφίμων το 2002 και εισήγαγε την αρχή της ανάλυσης κινδύνου στη νομοθεσία της ΕΕ για τα τρόφιμα, ήταν το τελευταίο πεδίο διαμάχης στον αγροδιατροφικό τομέα της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου.

Μετά τον έλεγχο καταλληλότητας του Γενικού Κανονισμού Τροφίμων που ξεκίνησε το 2014 και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2018, το εκτελεστικό μέρος της ΕΕ υπέβαλε τον περασμένο Απρίλιο νέες προτάσεις που παρέχουν στους πολίτες της ΕΕ μεγαλύτερη πρόσβαση στις πληροφορίες που υποβάλλονται στην Ευρωπαική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Τροφίμων και ενισχύουν τη διαφάνεια.

Ωστόσο, ο αναθεωρημένος κανόνας θα έχει μεγάλο αντίκτυπο όχι μόνο στα φυτοφάρμακα αλλά και στις άδειες για τις αλυσίδες εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων διατροφής.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία για την αναθεώρηση ήταν μακρά και επίπονη και ολοκληρώθηκε έπειτα από μια περίεργη εξέλιξη, αφού η αρχική εισηγήτρια Ρενάτα Σόμερ τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αφήσει τον φάκελο αμέσως μετά την έγκριση της έκθεσης, δυσαρεστημένη με το γεγονός ότι η ολομέλεια δεν ψήφισε την εισήγηση της.

Αντικαταστάθηκε από άλλο βουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, την Pilar Ayuso.

Μετά την ψηφοφορία, ο σκιώδης εισηγητής της, Piernicola Pedicini, από την Ομάδα Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας επιβεβαίωσε στο EURACTIV.com ότι η πρόταση κινδύνεψε να μην περάσει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

“Έπρεπε να πιέσουμε μέσα στο Κοινοβούλιο για να καταστήσουμε σαφές ότι η ασφάλεια των τροφίμων είναι ένα θέμα στο οποίο οι καθυστερήσεις ή οι αναβολές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές”, ανέφερε.

Σχόλια

Ο Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Βιτένις Αντριουκάιτις, χαιρέτισε τη συμφωνία, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η πρόταση αποτελεί συνέχεια της πρωτοβουλίας των Ευρωπαίων Πολιτών για τη γλυφοσάτη.

“Έχουμε ακούσει την έκκληση, η οποία εκφράστηκε κυρίως μέσω μιας Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών για τα φυτοφάρμακα, για μεγαλύτερη διαφάνεια, σε πρώιμο στάδιο της διαδικασίας εκτίμησης κινδύνου, σε μελέτες που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο αίτησης για χορήγηση άδειας”, δήλωσε σε σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των θα ενισχυθεί, με μεγαλύτερη συμμετοχή των κρατών μελών στο διοικητικό της συμβούλιο.

“Η σημερινή συμφωνία, για την οποία συγχαίρω το Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή, περιέχει σημαντικά μέτρα που θα ενισχύσουν την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων και θα κάνουν την επιστήμη ακόμη πιο ανοικτή και ισχυρή”, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της ΕΑΑΤ Bernhard Url στη EURACTIV.com αμέσως μετά την ψηφοφορία.

«Κοιτώντας μπροστά, είναι σημαντικό τα μέτρα αυτά να συνοδεύονται από επαρκείς πόρους, όπως προβλέπεται στην πρόταση, ώστε να μπορέσει η ΕΑΑΤ να τις εφαρμόσει», κατέληξε.
Η Ένωση Βιομηχανιών Παρασιτοκτόνων της ΕΕ (ECPA) χαιρέτισε τη συμφωνία, λέγοντας στο EURACTIV ότι “η διαφάνεια είναι καλή για όλους μας: τη βιομηχανία, τα θεσμικά όργανα και τους πολίτες”.

“Σίγουρα θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα, ωστόσο είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός”, είπε ο σκιώδης εισηγητής της Ομάδας Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας, Pedicini.
Κατά την άποψή του, υπήρξε έλλειψη περιθωρίου για το Κοινοβούλιο σε ορισμένα βασικά σημεία, διότι τόσο το Συμβούλιο όσο και η Επιτροπή διαστρεβλώναν με καθαρά τυπικά επιχειρήματα, όπως για παράδειγμα τη δυνατότητα επέκτασης του κανόνα της διαφάνειας στις συναντήσεις μεταξύ των κρατών μελών στις σχετικές τεχνικές επιτροπές.

“Ωστόσο τώρα υπάρχει ο νέος κανονισμός βάσει του οποίου η ΕΑΑΤ υποχρεούται να δημοσιεύει τις αιτήσεις που έχει λάβει, μαζί με όλα τα στοιχεία και τις μελέτες που παρέχονται για την υποστήριξη αυτών των αιτήσεων”, πρόσθεσε.

Ο σκιώδης εισηγητής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Pavel Poc συνεχάρει τη συμφωνία, λέγοντας ότι δεν θα υπάρχουν άλλες περιπτώσεις σαν τη γλυφοσάτη στην Ευρώπη.

“Το Συμβούλιο ενέκρινε τη θεμελιώδη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – υποστηριζόμενη και διαμορφωμένη από την ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών – συμπεριλαμβανομένης της έγκαιρης αποκάλυψης πληροφοριών κατά τη διαδικασία εκτίμησης κινδύνων”, δήλωσε σε σχετική ανακοίνωση.

(το κείμενο έχει προσαρμοστεί στην ελληνική έκδοση από τον Θοδωρή Καραουλάνη)