Η Λιθουανία θα πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη στρατιωτική αγορά από τη Γαλλία

Ο υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας Arvydas Anušauskas και ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας Sébastien Lecornu υπέγραψαν δήλωση προθέσεων για τα οβιδοβόλα στο Παρίσι. [EPA-EFE/VALDA KALNINA]

Η Λιθουανία θα αγοράσει 18 αυτοκινούμενα τροχοφόρα οβιδοβόλα νέας γενιάς 155 χιλιοστών Caesar MarktII αξίας έως 150 εκατομμυρίων ευρώ από τη Γαλλία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Λιθουανίας.

Ο υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας Arvydas Anušauskas και ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας Sébastien Lecornu υπέγραψαν δήλωση προθέσεων για τα οβιδοβόλα στο Παρίσι.

«Η απόκτηση των γαλλικών συστημάτων πυροβολικού νέας γενιάς Caesar MarktII θα είναι το μεγαλύτερο έργο που είχαν ποτέ οι Λιθουανικές Ένοπλες Δυνάμεις με τη Γαλλία», δήλωσε ο Anušauskas.

Πρόσθεσε ότι θα αυξήσει τις αμυντικές δυνατότητες των λιθουανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η Λιθουανία θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ανάπτυξης συστημάτων πυροβολικού νέας γενιάς CAESAR MARK II της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών της Γαλλίας. Η τεχνική συμφωνία για τη συμβολή της Λιθουανίας στο πρόγραμμα ανάπτυξης του Caesar MarktII αναμένεται να υπογραφεί πριν από τις 30 Ιουλίου. Η παράλληλη σύμβαση έχει καταρτιστεί με τη γαλλική εταιρεία κατασκευής πυρομαχικών και οπλικών συστημάτων NEXTER.

Το σύνολο του προγράμματος προμήθειας του Caesar MarktII θα κοστίσει 110 έως 150 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Άμυνας. Αυτό θα καλύψει την ανάπτυξη του συστήματος, την απόκτηση και την ενσωμάτωση στις λιθουανικές ένοπλες δυνάμεις.

Το Βέλγιο, η Τσεχική Δημοκρατία, η Δανία και η Γαλλία είναι μεταξύ των άλλων συμμάχων του ΝΑΤΟ που έχουν προμηθευτεί ή σχεδιάζουν να προμηθευτούν τα συστήματα πυροβολικού Caesar MarktII.

«Ο πόλεμος κατά της Ουκρανίας κατέστησε προφανές ότι η ικανότητα έμμεσου πυρός είναι απαραίτητη και ως εκ τούτου είναι ζωτικής σημασίας για εμάς να την παράσχουμε στις λιθουανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε μέχρι τον επόμενο πόλεμο», τόνισε ο Anušauskas.