Η κυβέρνηση της Σλοβακίας εγκρίνει την ανάπλαση νοσοκομείων στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης

Η κυβέρνηση πάντοτε παρουσίαζε την ανάπλαση των νοσοκομείων ως μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση στα πλαίσια των επενδυτικών σχεδίων του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης. [Shutterstock/ Peter Vanco]

Εγκρίθηκε από την κυβέρνηση της Σλοβακίας η ανάπλαση νοσοκομείων, με στόχο τη διασφάλιση της υψηλότερης εμπειρογνωμοσύνης και εξειδίκευσής τους. Είναι μια «απαραίτητη μεταρρύθμιση και είναι πολύ σημαντικό που μπορούμε να τη στηρίξουμε οικονομικά στα πλαίσια του σχεδίου ανάκαμψης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Eduard Heger (OĽaNO). Πρόσθεσε ότι οι πόροι θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή νέων νοσοκομείων, αλλά και για την ανακαίνιση των υπαρχόντων.

Η κυβέρνηση πάντοτε παρουσίαζε την ανάπλαση των νοσοκομείων ως μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση στα πλαίσια των επενδυτικών σχεδίων του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης. Σύμφωνα με τη μεταρρύθμιση, τα νοσοκομεία θα χωριστούν σε πέντε κατηγορίες.

Από την άλλη πλευρά, το κόμμα της αντιπολίτευσης «Voice-Social Democracy» υποστηρίζει ότι η μεταρρύθμιση δεν είναι ολοκληρωμένη, καθώς δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένο κατάλογο των νοσοκομείων που πρόκειται να αναμορφωθούν.

Ο πρώτος κατάλογος νοσοκομείων πρέπει να έχει δημοσιευτεί το αργότερο μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2022, αλλά το υπουργείο έδωσε παράταση ενός έτους. Με αφορμή την παράταση, το κόμμα της αντιπολίτευσης προειδοποίησε ότι η Σλοβακία μπορεί να χάσει τα χρήματα από το σχέδιο ανάκαμψης.

Το υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι τέτοιοι ισχυρισμοί είναι αναληθείς. «Αντιθέτως, η έγκριση της μεταρρύθμισης είναι βασική προϋπόθεση για να μπορέσουν να γίνουν οι ιστορικές αυτές επενδύσεις στο σλοβακικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, στα πλαίσια του σχεδίου ανάκαμψης», ανέφερε το υπουργείο.

Η Σλοβακία έχει δεσμευτεί να αναπλάσει το 40% των υπαρχόντων νοσοκομείων μέχρι τα τέλη του 2025.