Η ιταλική κεντροδεξιά πλησιάζει τη νίκη στις τοπικές εκλογές σε πολλές πόλεις

Η επόμενη κυβερνητική πλειοψηφία της Ιταλίας θα αποφασίσει ποιος θα αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού και θα σηματοδοτήσει τη θέση της Ιταλίας σε σχέση με τις Βρυξέλλες. [EPA-EFE/ALESSANDRO DI MEO]

Οι συντηρητικοί σημείωσαν επιτυχία σε πολλούς δήμους και το κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι είναι έτοιμο να επικρατήσει της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι, δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών της Δευτέρας στην Ιταλία.

Την Κυριακή (12 Ιουνίου), οι τοπικές εκλογές αποτέλεσαν την τελευταία δοκιμασία για τα ιταλικά κόμματα ενόψει των γενικών εκλογών του 2023. Η επόμενη κυβερνητική πλειοψηφία της Ιταλίας θα αποφασίσει ποιος θα αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού και θα σηματοδοτήσει τη θέση της Ιταλίας σε σχέση με τις Βρυξέλλες.

Το εθνικοσυντηρητικό και λαϊκιστικό κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας της Μελόνι, που βρίσκεται σήμερα στην αντιπολίτευση, επέλεξε να κατέβει μόνο του σε αρκετούς δήμους και φαινόταν ότι θα αυξηθεί στην πλειονότητα των πόλεων.

Η άνοδος του κόμματος στη μεγάλη ψηφοφορία θεωρείται από πολλούς αναλυτές ως ένα βήμα που θα μπορούσε να επιτρέψει στον Μελόνι να διεκδικήσει την ηγεσία εντός του δεξιού συνασπισμού, ο οποίος αποτελείται από τη Λέγκα και τη Forza Italia.

Αυτό ενδέχεται να προκαλέσει εντάσεις μεταξύ των συντηρητικών, με την αυξανόμενη επιρροή της Μελόνι να οδηγεί σε αντιπαλότητα με τον εταίρο του στον συνασπισμό, τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι.
Αλλά ο Σαλβίνι είναι απίθανο να κάνει πίσω και να αφήσει την Μελόνι να τον αντικαταστήσει.

«Ο ηγέτης της κεντροδεξιάς θα αποφασιστεί από τους Ιταλούς στις επόμενες πολιτικές εκλογές», σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τα κεντρικά γραφεία του κόμματός του, σχολιάζοντας τις μεγάλες εκλογές.

Στο μεταξύ, στις εκλογές σημειώθηκε χαμηλή συμμετοχή, καθώς μόνο το 54% των Ιταλών προσήλθε στις κάλπες για να εκλέξει τους δημάρχους. Το θέμα δημιουργεί ανησυχίες ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2023.