Η ισπανική κυβέρνηση παρέχει 7,6 δισ. ευρώ για άμεσες επενδύσεις στην κινητικότητα

Η Σάντσεθ μίλησε την Τρίτη (7 Ιουνίου) στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων σχετικά με το σχέδιο, προσθέτοντας ότι η διαδικασία μετασχηματισμού επιταχύνεται από τη συνεχή αύξηση των τιμών των καυσίμων, οι οποίες βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ. [EPA-EFE/JUAN CARLOS HIDALGO]

Η ισπανική κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει πάνω από 7,6 δισ. ευρώ από το σχέδιο ανάκαμψης μετά την πανδημία για την ενίσχυση των άμεσων επενδύσεων στις μεταφορές και την κινητικότητα, έναν τομέα που βρίσκεται σε μετασχηματισμό καθώς αντιμετωπίζει την πρόκληση της βιωσιμότητας, σύμφωνα με την υπουργό Μεταφορών, Κινητικότητας και Αστικής Ατζέντας Ράκελ Σάντσεθ.

Η Σάντσεθ μίλησε την Τρίτη (7 Ιουνίου) στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων σχετικά με το σχέδιο, προσθέτοντας ότι η διαδικασία μετασχηματισμού επιταχύνεται από τη συνεχή αύξηση των τιμών των καυσίμων, οι οποίες βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ.

Τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 16 δισεκατομμύρια ευρώ που έλαβε το υπουργείο της από τα Ταμεία Επόμενης Γενιάς (τα οποία διατέθηκαν από την ΕΕ για την επιτάχυνση της ανάκαμψης μετά την πανδημία COVID-19) πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση των αλλαγών στο σημερινό μοντέλο μεταφορών μέσω της ανάπτυξης υποδομών που διευκολύνουν την ασφαλή κινητικότητα, δήλωσε η ίδια.

Από το ποσό αυτό, το υπουργείο έχει ήδη κινητοποιήσει 7,6 δισ. ευρώ για άμεσες επενδύσεις στις μεταφορές και την κινητικότητα, έχει διαθέσει περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ και έχει άλλα 4 δισ. ευρώ στη διαδικασία υποβολής προσφορών.

Ένας στόχος της διαδικασίας μετασχηματισμού είναι οι μεταφορές και τα logistics να φτάσουν από το 10% του ΑΕΠ που αντιπροσωπεύουν σήμερα στο 15%.

Η κ. Σάντσεθ μίλησε επίσης για την Παγκόσμια Πρόσκληση Κινητικότητας (GMC), ένα συνέδριο με επίκεντρο τη βιώσιμη κινητικότητα που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη την επόμενη εβδομάδα, όπου θα υποβληθούν προτάσεις για τη συνεργασία μεταξύ των διοικήσεων, για την ενεργό συμμετοχή του κοινού και για την προώθηση της καινοτομίας στην αναζήτηση τεχνολογικών λύσεων, μεταξύ άλλων.

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει όλες τις ιδέες αυτής της σημαντικής διεθνούς εκδήλωσης», η οποία, κατά τη γνώμη της, θα αναδείξει την Ισπανία ως ελκυστική χώρα για διεθνείς επενδύσεις μπροστά στην παγκόσμια πρόκληση της επίτευξης μιας «πιο ανθεκτικής, ασφαλέστερης και πιο σύγχρονης» κινητικότητας, τόνισε.