Η Ισπανία απέσυρε το ευρωπαϊκό ένταλμα σε βάρος του Πουτζδεμόν

[skai.gr]

Αποσύρθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης που είχαν εκδοθεί σε βάρος του καθαιρεθέντος προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν και τεσσάρων πρώην υπουργών του, οι οποίοι έχουν καταφύγει στις Βρυξέλλες.

Τα εντάλματα αποσύρθηκαν καθώς το Δικαστήριο έκρινε πως οι πέντε πολιτικοί έχουν επιδείξει τη βούληση να επιστρέψουν στην Ισπανία για να λάβουν μέρος στις κρίσιμες εκλογές που έχουν προκηρυχτεί στην Καταλονία στις 21 Δεκεμβρίου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποσαφήνισε πάντως πως ο κ. Πουτζδεμόν και οι τέσσερις πρώην υπουργοί του εξακολουθούν να ερευνώνται για κατηγορίες περί στάσης, εξέγερσης και κακοδιαχείρισης δημόσιου χρήματος, λόγω της κήρυξης ανεξαρτησίας από την καταλανική Βουλή στα τέλη Οκτωβρίου. Το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει κρίνει την ανεξαρτητοποίηση παράνομη.

Η κατηγορία της εξέγερσης επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 30 ετών.

Ο δικηγόρος του κ. Πουτζδεμόν δήλωσε πάντως στη βελγική εφημερίδα L’ Echo ότι ο εντολέας του δεν προτίθεται να επιστρέψει άμεσα στην ιβηρική χώρα, παρά την ανάκληση του εντάλματος σε βάρος του.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η απόφαση του ισπανικού Ανώτατου Δικαστηρίου αντανακλά προσπάθεια χαλάρωσης της ποινικής μεταχείρισης των αποσχιστών ηγετών της Καταλονίας, υπό τη σκιά ανησυχιών πως τυχόν αυστηρή αντιμετώπισή τους θα μπορούσε να μεταφραστεί σε υποστήριξη των αυτονομιστικών κομμάτων στις κάλπες της 21ης Δεκεμβρίου.

Χθες η ισπανική Δικαιοσύνη διέταξε την αποφυλάκιση έξι εκ των δέκα Καταλανών που είχαν προφυλακιστεί για τη ανάμιξή τους στο παράνομο ψήφισμα ανεξαρτητοποίησης.

Η βελγική Δικαιοσύνη ήταν προγραμματισμένο να αποφασίσει στις 14 Δεκεμβρίου εάν θα εκτελούσε το ευρωπαϊκό ένταλμα σε βάρος του κ. Πουτζδεμόν και των συντρόφων του. Οι βέλγοι εισαγγελείς είχαν ταχθεί υπέρ της σύλληψης και έκδοσης των πέντε καταλανών πολιτικών.

X