Η ΕΕ πιέζει για τις μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη την Πολωνία

[© European Union]

Αυστηρές προειδοποιήσεις προς την Πολωνία απηύθυνε η ΕΕ, καθώς ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με την επιβολή κυρώσεων τον επόμενο μήνα, εκτός αν η Βαρσοβία πραγματοποιήσει «πολύ μεγαλύτερη πρόοδο» αναφορικά με τις αμφιλεγόμενες δικαστικές μεταρρυθμίσεις.

Τη Δευτέρα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, δήλωσε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά για την Πολωνία, ενώ ιδιαίτερα σημαντική θα είναι η συνάντηση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουνίου.

Πολωνία: Αλλαγές στη δικαιοσύνη προτείνει το PiS

Σημαντικές αλλαγές στους αμφισβητούμενους νόμους που διέπουν το πολωνικό δικαστικό σύστημα πρότειναν τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος PiS της Πολωνίας. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτές οι αλλαγές θα καταπραΰνουν τις διαφορές ή αν πρόκειται για  κινήσεις άνευ περιεχομένου.

«Έχουμε σημειώσει κάποια πρόοδο, αλλά εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει περιθώριο για ακόμη μεγαλύτερη, ώστε να είμαστε σε θέση να πούμε ότι δεν υπάρχει συστημική απειλή για το κράτος δικαίου», τόνισε ο κ. Τίμερμανς σε συνέντευξη Τύπου.

«Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν προχωράμε καθόλου και πρέπει να ζητήσουμε από το συμβούλιο να συμμετάσχει στη διαδικασία ενεργοποίησης του άρθρου 7», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, Γαλλία και Γερμανία εξέδωσαν κοινή δήλωση τη Δευτέρα, λέγοντας ότι οι δύο χώρες «μιλούν με μία φωνή, όταν διακυβεύονται οι κοινές μας αξίες» και παράλληλα εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τον κ. Τίμερμανς. «Επαναλαμβάνουμε την πλήρη στήριξή μας για τις προσπάθειές του στο διάλογο με τις πολωνικές αρχές», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Nathalie Loiseau.

Πολωνός ΥΠΕΞ: Οι δικαστικές μεταρρυθμίσεις δεν παραβιάζουν το κράτος δικαίου

Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Γιάσεκ Τσαπούτοβιτς, περιέγραψε τους στόχους εξωτερικής πολιτικής της χώρας για το 2018, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα ασφάλειας και επικρίνοντας τα θεσμικά όργανα της ΕΕ για τη χρήση «διπλών προτύπων».

«Αναμένουμε από την Πολωνία την ταχεία έγκριση μέτρων που θα αντιμετωπίζουν πλήρως τις ανησυχίες που εξέφρασε η Επιτροπή», υπογράμμισε η κ. Loiseau, προσθέτοντας ότι ο διάλογος μεταξύ της Επιτροπής και της Πολωνίας «δεν πρέπει να αποτελεί αυτοσκοπό».

Οι κυρώσεις απαιτούν ομόφωνη υποστήριξη από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ- πλην της Πολωνίας.

Από την πλευρά της, η Ουγγαρία ανέφερε ότι θα ασκήσει βέτο σε μια τέτοια κίνηση με τις Βρυξέλλες να ευελπιστούν ότι οι διαδικασίες θα έχουν σημαντική συμβολική ισχύ.

Πάντως, ο κ. Τίμερμανς εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις τροποποιήσεις που πραγματοποίησε η χώρα τις τελευταίες εβδομάδες σε ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις της – συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης του ίδιου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες δικαστές.

X