Η ατζέντα Μακρόν για την άτυπη Σύνοδο κορυφής

[360b/Shutterstock]

Παρόλο που η ιδέα διεθνικής λίστας στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019 δεν φαίνεται να υλοποιείται, όπως ήλπιζε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Γάλλος πρόεδρος επιδιώκει πλέον να αποκτήσει προβάδισμα με στόχο να αναδειχθεί ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η EURACTIV Γαλλίας μεταδίδει.

Στην άτυπη Σύνοδο κορυφής την Παρασκευή (23 Φεβρουαρίου), οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα ασχοληθούν με τον τρόπο διεξαγωγής των ευρωπαϊκών εκλογών του 2019.

Η γαλλική ατζέντα περιλαμβάνει: το μέγεθος της μελλοντικής Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τη δημιουργία διεθνικής λίστας, τη διαδικασία του συστήματος Spitzenkandidaten και τις διαβουλεύσεις των πολιτών. «Η ουσία όλων αυτών των ζητημάτων είναι η ίδια: να φέρουμε μια νέα πνοή στον ευρωπαϊκό διάλογο», ανέφερε πηγή από το επιτελείο του Γάλλου προέδρου.

Ο Γιούνκερ "καρφώνει" τον Μακρόν για τον τρόπο εκλογής του προέδρου της Κομισιόν

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επέπληξε χθες (14 Φεβρουαρίου) τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, για την αδυναμία σχηματισμού σαφών πολιτικών συμμαχιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενόψει των Ευρωεκλογών του 2019.

Πριν από τη Σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης …

Αναφορικά με το ζήτημα του Spitzenkandidaten η γαλλική κυβέρνηση πρόσθεσε: «Υπάρχουν ευρωπαϊκά κόμματα που έχουν τις δικές τους διαδικασίες. Ωστόσο,θα πρέπει να υπάρξει σαφής διάκριση, όταν πρόκειται για το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών».

Επιπλέον, ενώ οι Ευρωπαίοι ομόλογοι του προέδρου Μακρόν μπορεί να αποδειχθούν ικανοποιημένοι με το ζήτημα της επιλογής του μελλοντικού προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ισορροπία ισχύος δεν φαίνεται να ευνοεί το Γάλλο αξιωματούχο στο ζήτημα της διεθνικής λίστας.

«Υπάρχει ως ένα βαθμό υποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη της νότιας Ευρώπης αναφορικά με τις διεθνικές λίστες», υπογράμμισε η γαλλική κυβέρνηση.

Παρά το γεγονός ότι η αποτελεσματική εφαρμογή αυτής της λίστας για τις εκλογές του 2019 φαίνεται ανέφικτη, προβλέπεται ευρεία υποστήριξη της στις επόμενες Ευρωεκλογές, δηλαδή το 2025.

Πάντως, ο πρόεδρος Μακρόν ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με τις επικρίσεις των Ευρωβουλευτών. Παρόλο που η δημιουργία διεθνικής λίστας λαμβάνει την υποστήριξη ενός μη αμελητέου ποσοστού Ευρωβουλευτών, οι ίδιοι τάσσονται ομοφώνως ενάντια στην εγκατάλειψη της διαδικασίας Spitzenkandidaten.

X