Η αλβανική κυβέρνηση δεσμεύεται για το Εθνικό Πάρκο Vjosa, αλλά δεν δίνεται χρονοδιάγραμμα

Ο Ράμα, μαζί με την υπουργό Τουρισμού Μιρέλα Κουμπάρο, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Patagonia Ράιαν Γκέλερτ και εκπροσώπους των River Watch, Euro Natura και Eco Albania, συμμετείχαν μαζί με μέλη των τοπικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης στην τελετή υπογραφής στα Τίρανα. [Alice Taylor]

Η αλβανική κυβέρνηση υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη διεθνή εταιρεία Patagonia για την ανάπτυξη του Εθνικού Πάρκου Vjosa, καθώς ο πρωθυπουργός Έτνι Ράμα δεσμεύτηκε ότι θα απαγορεύεται κάθε οικονομική δραστηριότητα που επηρεάζει τον ποταμό.

Ο Ράμα, μαζί με την υπουργό Τουρισμού Μιρέλα Κουμπάρο, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Patagonia Ράιαν Γκέλερτ και εκπροσώπους των River Watch, Euro Natura και Eco Albania, συμμετείχαν μαζί με μέλη των τοπικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης στην τελετή υπογραφής στα Τίρανα.

Ο ποταμός Vjosa εκτείνεται για 192 χιλιόμετρα σε όλη την Αλβανία και παρόλο που ορισμένοι από τους παραποτάμους του έχουν καταστραφεί από υδροηλεκτρικά εργοστάσια, παραμένει ο τελευταίος άγριος ποταμός στην Ευρώπη και είναι γνωστός για τη χλωρίδα και την πανίδα του, συμπεριλαμβανομένων ενδημικών και απειλούμενων ειδών.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι όταν μιλάμε για εθνικό πάρκο- υποθέτουμε την κατηγορηματική απαγόρευση οποιασδήποτε επιχείρησης οικονομικής δραστηριότητας που θα μπορούσε να επηρεάσει το σώμα του ποταμού και τα φτερά του», δήλωσε ο Ράμα.

Το 2021 η αλβανική κυβέρνηση ανακήρυξε τον ποταμό Vjosa και ορισμένες από τις γύρω περιοχές του ως Φυσικό Πάρκο, τον δεύτερο υψηλότερο προστατευόμενο χαρακτηρισμό μετά το Εθνικό Πάρκο. Αυτό δεν ήταν αρκετό για τους περιβαλλοντολόγους που δήλωσαν ότι θα δέχονταν μόνο το καθεστώς του Εθνικού Πάρκου.

Αλλά για πρώτη φορά, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα δημιουργήσει ένα Εθνικό Πάρκο, αν και ούτε ο Ράμα ούτε η Κουμπάρο έχουν θέσει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα συμβεί αυτό.

Δεν έγινε επίσης καμία αναφορά στα διάφορα έργα που απειλούν σήμερα τον Vjosa και τους παραποτάμους του, όπως το αεροδρόμιο του Αυλώνα στη λιμνοθάλασσα Αυλώνα-Νάρτα, διάφορα πολυτελή ξενοδοχεία και μια σύμβαση 185 εκατομμυρίων ευρώ με τη Shell για την έρευνα πετρελαίου κατά μήκος των όχθεών του κοντά στις περιοχές Kelcyre και Permet.

Η Exit δεν μπόρεσε να ζητήσει διευκρινίσεις για τα σημεία αυτά, καθώς δεν επιτράπηκαν ερωτήσεις από τα μέσα ενημέρωσης.

Ο Ράμα εκμεταλλεύτηκε επίσης την ευκαιρία για να τα βάλει με τον Λεονάρντο ντι Κάπριο, ο οποίος έχει επικρίνει δημοσίως την κυβέρνηση και τα σχέδια για τη Vjosa. Είπε: «Ο Λεονάρντο ζωντάνεψε για να επιτεθεί στην κυβέρνηση, αλλά όχι για να βοηθήσει την κυβέρνηση».

Συνέχισε ότι δεν θα ασχοληθεί πλέον με τον ντι Κάπριο και ίσως τα λόγια της κριτικής του να τον φτάσουν και να θελήσει να εμπλακεί στο έργο που κάνουν η αλβανική κυβέρνηση και η Patagonia.

Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης για τις τεράστιες οικονομικές ευκαιρίες που θα μπορούσε να έχει το Εθνικό Πάρκο για τους κατοίκους της περιοχής. Όμως, σημείωσε, η πορεία προς ένα Εθνικό Πάρκο είναι «πολύ περίπλοκη»- για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση ζήτησε τη βοήθεια διεθνών εμπειρογνωμόνων, συμπεριλαμβανομένης της Patagonia, σε συνδυασμό με τοπικούς εμπειρογνώμονες.

«Η Patagonia έχει αυτό που χρειάζεται, καθώς χρειαζόμαστε την τεχνογνωσία και την εμπειρία στην περιοχή προστασίας. Μπορεί να φαίνεται εύκολο να φτιάξουμε ένα Εθνικό Πάρκο, αλλά είναι μια πρόκληση, καθώς διατρέχει το σώμα της Αλβανίας».

Ο Ράμα υποστήριξε επίσης ότι η κυβέρνησή του έχει λάβει πολλά μέτρα για την προστασία του Vjosa, συμπεριλαμβανομένου του παγώματος των αδειών, κάτι που, όπως είπε, παραβλέπεται από «εκείνους που ξεκινούν ένα μπαράζ ειδήσεων με αναληθείς δηλώσεις που έρχονται να υπερασπιστούν τον τελευταίο άγριο ποταμό της Ευρώπης».

«Ο Vjosa είναι το τελευταίο άγριο ποτάμι που δεν θα μπει στο τσίρκο του ενεργειακού συστήματος. Άλλα ποτάμια έχουν γίνει σαν σκυλιά και γάτες του τσίρκου που παράγουν ενέργεια. Ο Vjosa θα παράγει ένα μέλλον με άλλη μορφή», δήλωσε ο Ράμα.

Το μνημόνιο περιλαμβάνει δύο συμφωνίες, σύμφωνα με τις οποίες συμφωνούν να αυξήσουν την προστασία του Vjosa στο επίπεδο του Εθνικού Πάρκου της κατηγορίας ΙΙ της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης και το πάρκο θα περιλαμβάνει τον Vjosa και τους ελεύθερα ρέοντες παραποτάμους του.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, τα μέρη θα συστήσουν μια ομάδα εργασίας εντός 30 ημερών για να ξεκινήσει η φάση του σχεδιασμού. Το πάρκο θα περιλαμβάνει κέντρα επισκεπτών, δασοφύλακες και επιστημονικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, αποδίδοντας νέες ευκαιρίες για τις κοινότητες του ποταμού.

Η Μπεσιάνα Γκούρι από την EcoAlbania δήλωσε: «Αν και υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει πριν μπορέσουμε να εγγυηθούμε το μέλλον του Vjosa, αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την Αλβανία και για τους απανταχού υπερασπιστές των ποταμών. Η φιλοδοξία της δημιουργίας του πρώτου Εθνικού Πάρκου Άγριων Ποταμών της Ευρώπης είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνει πραγματικότητα».

Εν τω μεταξύ, ο Ένριχ Άισελμαν ο διευθύνων σύμβουλος της Riverwatch πρόσθεσε ότι η σημερινή εκδήλωση έχει μεγάλες δυνατότητες πέρα από την Αλβανία, καθιερώνοντας την έννοια του Εθνικού Πάρκου Άγριων Ποταμών.

“Στον Vjosa, γινόμαστε μάρτυρες ενός νέου μοντέλου προστασίας για άλλους ποταμούς στην Ευρώπη, οι οποίοι απειλούνται από έργα φραγμάτων και άλλες μορφές πίεσης. Πρέπει να σκεφτούμε ευρύτερα για να προστατεύσουμε τη φύση μας”.