«Γλίτωσε» την αποπομπή του ο Σουηδός υπουργός Δικαιοσύνης

Ωστόσο, από τις 175 ψήφους που απαιτούνταν για την αποπομπή του, μόνο 174 ψήφισαν υπέρ της αποπομπής του, καθώς οι μετριοπαθείς, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι ακολούθησαν την κομματική τους γραμμή κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στην πρόταση δυσπιστίας στο κοινοβούλιο την Τρίτη (7 Ιουνίου). [EPA-EFE/Anders Wiklund]

Ο σουηδός υπουργός Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων Μόργκαν Γιόχανσον τα κατάφερε με μία ψήφο διαφορά στην ψήφο εμπιστοσύνης που κατέθεσαν την Τρίτη οι ακροδεξιοί Δημοκράτες της Σουηδίας.

Ο πρόεδρος των ακροδεξιών Δημοκρατών της Σουηδίας (SD) Τζίμι Άκεσον κατέθεσε την Πέμπτη (2 Μαΐου) πρόταση μομφής κατά του υπουργού Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων Μόργκαν Γιόχανσον, καθώς η σουηδική δεξιά θεωρεί πως έχει κάνει κακή διαχείριση των εθνικών πραγμάτων. Υποστηρίχθηκε στην προσπάθειά του αυτή από τους δεξιούς ηγέτες των μετριοπαθών, των Χριστιανοδημοκρατών και των Φιλελευθέρων.

Ωστόσο, από τις 175 ψήφους που απαιτούνταν για την αποπομπή του, μόνο 174 ψήφισαν υπέρ της αποπομπής του, καθώς οι μετριοπαθείς, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι ακολούθησαν την κομματική τους γραμμή κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στην πρόταση δυσπιστίας στο κοινοβούλιο την Τρίτη (7 Ιουνίου).

Μετά την αποτυχημένη ψήφο δυσπιστίας, ο ηγέτης του Μετριοπαθούς Κόμματος και της αντιπολίτευσης Ουλφ Κρίστερσον δεν έκρυψε τον σκεπτικισμό του απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών.

«Το λογικό θα ήταν η ίδια η πρωθυπουργός να απομακρύνει έναν αποτυχημένο υπουργό Δικαιοσύνης και να τον αντικαταστήσει με άλλον. Αυτό θα κάνατε σε μια κανονική δημοκρατία», δήλωσε στο SVT Nyheter την Τρίτη (7 Ιουνίου).

Η ψηφοφορία πιθανότατα απέτυχε εξαιτίας μιας συμφωνίας των κυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών με την πρώην αριστερή και νυν ανεξάρτητη βουλευτή Αμινέ Κακαμπαβέ, η οποία απείχε από την ψηφοφορία.

Η σοσιαλδημοκράτισσα πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον επέκρινε δριμύτατα την αντιπολίτευση μετά την ψήφο δυσπιστίας, καταγγέλλοντας τα πολιτικά της «παιχνίδια».

«Η Σουηδία και ο σουηδικός λαός δεν χρειάζονται άλλα πολιτικά παιχνίδια που θέτουν εμπόδια στην εφαρμογή μας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε, προσθέτοντας ότι μια τέτοια κίνηση κινδυνεύει να υπονομεύσει την ικανότητα των σουηδικών κυβερνήσεων να δράσουν στο μέλλον.

«Εάν το κοινοβούλιο απολύσει έναν υπουργό εξαιτίας των πολιτικών της κυβέρνησης, τότε στην πράξη απολύει ολόκληρη την κυβέρνηση. Η αντιπολίτευση το γνωρίζει αυτό», δήλωσε επίσης η Άντερσον.

«Θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ψήφος δυσπιστίας για την αντικατάσταση ενός υπουργού σχολείων επειδή στα σχολεία δεν έχουν δοθεί αρκετοί δημοσιονομικοί πόροι; Ή θα πρέπει να απομακρυνθεί ένας υπουργός υποδομών επειδή η αντιπολίτευση θέλει νέα οδικά έργα στο Strängnäs, την Uppsala ή το Sölvesborg;» ρώτησε ρητορικά στο τέλος της συνέντευξης Τύπου.

Η Άντερσον δήλωσε νωρίτερα ότι θα είχε παραιτηθεί εάν ο Γιόχανσον είχε αποπεμφθεί από το κοινοβούλιο. Το φθινόπωρο πρόκειται να διεξαχθούν γενικές εκλογές στη Σουηδία, με πιθανό δεξιό συνασπισμό που θα μπορούσε να γείρει τη χώρα προς τα δεξιά για πρώτη φορά από το 2014.