Γιούνκερ: Η ειδική μεταχείριση της Ιταλίας θα σήμαινε το τέλος του ευρώ

[Winfried Kretschmann/EBS]

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προειδοποίησε την Ιταλία να μην προχωρήσει με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019, το οποίο επικρίνεται από τις Βρυξέλλες, διότι θεωρείται μη συμβατό με το Σύμφωνο Σταθερότητας.

«Η Ιταλία απομακρύνεται από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουμε συμφωνήσει από κοινού σε επίπεδο ΕΕ», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ σε δημόσιο φόρουμ στη γερμανική πόλη Φράιμπουργκ.

«Δεν θα ευχόμουν κάτι τέτοιο, αφού καταφέραμε πράγματι να ανταπεξέλθουμε στην ελληνική κρίση, να καταλήξουμε με την ίδια κρίση στην Ιταλία. Μία τέτοια κρίση ήταν αρκετή», πρόσθεσε.

Σε τροχιά σύγκρουσης Ιταλία και Βρυξέλλες για το έλλειμμα του προϋπολογισμού

Η κυβέρνηση της Ιταλίας καθόρισε το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 2,4% του ΑΕΠ για την επόμενη τριετία, αντικρούοντας τις Βρυξέλλες.

«Το τέλος του ευρώ»

«Μία κρίση ήταν αρκετή και πρέπει να εμποδίσουμε την Ιταλία να καταφέρει να πετύχει μια ειδική μεταχείριση στο θέμα αυτό που, αν όλοι την λάμβαναν, αυτό θα σήμαινε το τέλος του ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ.

Σε ξεχωριστή εκδήλωση, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε ότι η Κομισιόν θα πραγματοποιήσει μόνο επίσημη αξιολόγηση των σχεδίων προϋπολογισμού της Ιταλίας μετά την υποβολή του στα μέσα Οκτωβρίου, αλλά η αρχική της άποψη ήταν ότι παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ.

«Η εκτίμησή μας μέχρι στιγμής είναι ότι δεν συμβαδίζει με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν από μια συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, θα αναλάβει την αξιολόγηση του ιταλικού προϋπολογισμού, ο οποίος θα υποβληθεί επίσημα στις Βρυξέλλες στις 15 Οκτωβρίου.

Ο Επίτροπος προέτρεψε τη Ρώμη να πει την αλήθεια στον ιταλικό λαό αναφορικά με την ανάγκη για υγιείς δαπάνες -μια προειδοποίηση που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Ιταλίας.

«Υπάρχουν ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα που θέλουν να φέρουν την τρομοκρατία στις χρηματοπιστωτικές αγορές», τόνισε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάιο.

«Σήμερα το πρωί, προφανώς, κάποιος δεν ήταν ευχαριστημένος που τα spreads δεν είχαν αυξηθεί … Ο κ. Μοσκοβισί ξύπνησε και σκέφτηκε να κάνει δηλώσεις εναντίον της Ιταλίας, για να τροφοδοτήσει εντάσεις στις αγορές», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Μοσκοβισί απάντησε: «Οι παρατηρήσεις αυτές δεν έχουν κανένα νόημα. Αυτό που κάνω είναι να υπενθυμίζω τους κανόνες».

Προειδοποίηση Μοσκοβισί προς Ιταλία για τον προϋπολογισμό

«Προφανώς μια επιστροφή στο 3% θα είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω», δήλωσε ο Μοσκοβισί σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ισπανική εφημερίδα El Pais.

X