Γιούνκερ για ΗΠΑ: Η ΕΕ θα ανταποκριθεί σε κάθε πρόκληση

[Stephanie Lecocq/EPA/EFE]

Η ΕΕ είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε πρόκληση προέρχεται από τις ΗΠΑ, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Τετάρτη (18 Ιουλίου), λίγο πριν από την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, προκειμένου να συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

«Αντιδρούμε στα μονομερή μέτρα που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση και θα ανταποκριθούμε σε κάθε πρόκληση», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Στις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου να διαρρήξει την ενότητα της ΕΕ, ο κ. Γιούνκερ επέμεινε ότι «η ενιαία αγορά της ΕΕ είναι αδιαίρετη και η Επιτροπή είναι υπεύθυνη για τη διαμόρφωση της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ».

Ως εκ τούτου, «κάθε προσπάθεια διαίρεσης των Ευρωπαίων είναι μάταιη», επεσήμανε.

Στις 25 Ιουλίου η συνάντηση Γιούνκερ-Τραμπ στην Ουάσινγκτον

Συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να πραγματοποιήσει στις 25 Ιουλίου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε μια προσπάθεια να εξομαλύνει τις τεταμένες διατλαντικές σχέσεις.

Μετά την έναρξη της διαδικασίας διευθέτησης στον ΠΟΕ και την εφαρμογή αντιποίνων ύψους 2,8 δισ. ευρώ, οι προσωρινές εγγυήσεις που ανακοινώθηκαν στα τέλη Ιουνίου θα τεθούν σε ισχύ την Πέμπτη (19 Ιουλίου), ανακοίνωσε η Επιτροπή.

«Οι δασμοί των ΗΠΑ σε προϊόντα χάλυβα προκαλούν εκτροπή του εμπορίου, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τους Ευρωπαίους χαλυβουργούς και τους εργαζόμενους αυτού του κλάδου», ανέφερε σε δήλωσή της η Επίτροπος για το Εμπόριο, Cecilia Malmström.

Η ΕΕ δεν είχε άλλη επιλογή παρά να εισάγει τα μέτρα αυτά, «για να προστατεύσει την εγχώρια βιομηχανία μας από την αύξηση των εισαγωγών», εξήγησε.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι εγγυήσεις θα αφορούν 23 κατηγορίες προϊόντων χάλυβα και θα λάβουν τη μορφή δασμολογικής ποσόστωσης 25%, η οποία θα επιβληθεί μόνο όταν οι εισαγωγές υπερβούν το μέσο όρο κατά τα τρία τελευταία έτη.

Η ποσόστωση θα ισχύει για όλες τα κράτη, με εξαίρεση ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες και μέλη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, δηλαδή τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν.

Συμφωνία-ορόσημο για το ελεύθερο εμπόριο υπογράφουν ΕΕ- Ιαπωνία

Στην Ιαπωνία μεταβαίνουν σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου να υπογράψουν την μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία της ενιαίας αγοράς, στέλνοντας ένα μήνυμα εναντίωσης στον προστατευτισμό του προέδρου Τραμπ.

«Αποτελεί κοινό …

Στο μεταξύ, ο κ. Γιούνκερ σχολίασε την πρόσφατα υπογραφείσα συμφωνία με την Ιαπωνία. «Όταν ξεκίνησα εδώ όλοι οι συνάδελφοί μου, όλοι οι ειδικοί έλεγαν ‘’μην αγγίζετε αυτό το ζήτημα, γιατί θα αποτύχετε’’. Τελικά δεν αποτύχαμε», υποστήριξε.

Τέλος, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε την οργή του, όταν ρωτήθηκε για τις φήμες που τον ήθελαν μεθυσμένο κατά την τελετή έναρξης της Συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Ειλικρινά δεν έχω χρόνο για τέτοιες ανοησίες», δήλωσε ο πρόεδρος, προσθέτοντας: «Ζητώ σεβασμό».