Γιούνκερ: «Tα κράτη μέλη θα ερωτευτούν την ΕΕ μετά το Brexit»

[Friends of Europe/ Flickr]

Ερωτηθείς από τη γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag, εάν τα άλλα κράτη μέλη θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Γιούνκερ δήλωσε: «Όχι. Το παράδειγμα της Βρετανίας θα κάνει τον καθένα να συνειδητοποιήσει ότι δεν αξίζει να φύγει». Και πρόσθεσε: «Αντίθετα, τα υπόλοιπα κράτη-μέλη θα ερωτευτούν ξανά και θα ανανεώσουν τους όρκους τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση». Οι 27 ηγέτες της ΕΕ σχεδιάζουν να διακηρύξουν ότι «η Ευρώπη είναι το κοινό μας μέλλον» κατά τη διάρκεια της Συνόδου στη Ρώμη την επόμενη εβδομάδα για τον εορτασμό των 60 ετών της ΕΕ.

Ο Γιούνκερ δήλωσε ότι η Βρετανία θα πρέπει να συνηθίσει να αντιμετωπίζεται ως ένα μη-μέλος. «Επιλεκτική συμμετοχή δεν είναι δυνατή. Στην Ευρώπη τρως ό,τι υπάρχει στο τραπέζι ή δεν κάθεσαι στο τραπέζι», πρόσθεσε.

Ο Γιούνκερ δήλωσε ότι περισσότερες χώρες θα προσχωρήσουν στην ΕΕ στο μέλλον, αν και όχι κατά τη διάρκεια της θητείας του, δηλαδή μέχρι το 2019, επειδή καμία από τις υποψήφιες δεν πληροί τις προϋποθέσεις ακόμα. Ερωτηθείς από την εφημερίδα το αν η Ευρώπη θα μπορούσε να αντέξει έναν εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Γιούνκερ δήλωσε: «Ένας εμπορικός πόλεμος δεν θα ήταν υπέρ των συμφερόντων ούτε της Ευρώπης, ούτε των ΗΠΑ».

Ο Γιούνκερ είπε ότι ήταν ευτυχής που ο ίδιος θα συναντηθεί αύριο με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε (21 Μαρτίου), προσθέτοντας:  «Θέλουμε να συνάψουμε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας φέτος».  Ο Τραμπ έχει κατηγορήσει τόσο  την Ιαπωνία ότι εκμεταλλεύεται το αδύναμο γιέν όσο και τη Γερμανία για ένα «αποδυναμωμένο ευρώ» με στόχο να αποκτήσουν εμπορικά πλεονάσματα.

Ο Γιούνκερ δήλωσε ότι η Βρετανία θα πρέπει να συνηθίσει να αντιμετωπίζεται ως ένα μη-μέλος. «Επιλεκτική συμμετοχή δεν είναι δυνατή. Στην Ευρώπη τρως ό,τι υπάρχει στο τραπέζι ή δεν κάθεσαι στο τραπέζι», πρόσθεσε. Ο Γιούνκερ δήλωσε ότι περισσότερες χώρες θα προσχωρήσουν στην ΕΕ στο μέλλον, αν και όχι κατά τη διάρκεια της θητείας του, δηλαδή μέχρι το 2019, επειδή καμία από τις υποψήφιες δεν πληροί τις προϋποθέσεις ακόμα. Ερωτηθείς από την εφημερίδα το αν η Ευρώπη θα μπορούσε να αντέξει έναν εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Γιούνκερ δήλωσε: «Ένας εμπορικός πόλεμος δεν θα ήταν υπερ των συμφερόντων ούτε της Ευρώπης, ούτε των ΗΠΑ».

Γιούνκερ είπε ότι ήταν ευτυχής που ο ίδιος θα συναντηθεί αύριο με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε (21 Μαρτίου), προσθέτοντας:  «Θέλουμε να συνάψουμε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας φέτος».  Ο Τραμπ έχει κατηγορήσει τόσο  την Ιαπωνία ότι εκμεταλλεύεται το αδύναμο γιέν όσο και τη Γερμανία για ένα «αποδυναμωμένο ευρώ» με στόχο να αποκτήσουν εμπορικά πλεονάσματα.

X