Για επίκαιρα θέματα συζήτησε η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Τι ειπώθηκε για Ταμείο Ανάκαμψης, Παλαιστινιακό και Τουρκία

Το νέο λογότυπο του ΣΥΡΙΖΑ

Διαδικτυακή εκδήλωση πραγματοποίησε την Τετάρτη η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με την συμμετοχή του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη και του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πέτρο Κόκκαλη.

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, ανέφερε πως το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας επιμένει στην διοχέτευση των χρημάτων του Ταμείου στα κράτη – μέλη το συντομότερο, χωρίς επιπλέον καθυστερήσεις καθώς και στη διανομή των χρημάτων σε όλη την κοινωνία και όχι μόνο σε λίγους και ισχυρούς. Επιπλέον ανέφερε πως όλη η διαδικασία πρέπει να συνοδεύεται από διαφάνεια, ενημέρωση και δημοκρατική νομιμοποίηση, δηλαδή να περιλαμβάνει την περιφέρεια, τους δήμους και την Κοινωνία των Πολιτών. Όπως τόνισε ο κ. Παπαδημούλης «για την Ελλάδα το ύψος του Ταμείου αγγίζει τα 31 δισεκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 18,5 είναι επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα 13 δισεκατομμύρια ευρώ είναι δάνεια, ενώ η προκαταβολή είναι 4 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα εκταμιευτούν αφού εγκριθεί το εθνικό σχέδιο κάθε χώρας από την Κομισιόν και το Συμβούλιο». Ο κ. Παπαδημούλης ακόμη σχολίασε πως οι υπόλοιπες χώρες, έδωσαν στη δημοσιότητα το πλήρες εθνικό σχέδιο, σε αντίθεση με την Ελλάδα που έδωσε στη δημοσιότητα μόνο τις 200 από τις 4.000 σελίδες ενώ έκανε κριτική πως το σύνολο του Ταμείου (13 δισεκατομμύρια ευρώ από δάνεια) θα δοθεί σε ιδιωτικές επενδύσεις μέσω τραπεζών με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μένουν εκτός της διαδικασίας διανομής. Ο κ. Παπαδημούλης ακόμη υπογράμμισε πως σύμφωνα με μελέτη της γαλλικής τράπεζας, Société Générale, η Ελλάδα είναι η χώρα που δίνει το μικρότερο ποσό στην Κοινωνική Συνοχή, στη Δημόσια Υγεία και στις Υποδομές. Όπως τόνισε ο κ. Παπαδημούλης στο τέλος της τοποθέτησής του «είναι αναγκαίο να συγκροτηθεί μια Επιτροπή για τον έλεγχο της εφαρμογής του Σχεδίου όπως αντίστοιχα έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πέτρος Κόκκαλης, σχολίασε πως η ψήφιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για τις λιγνιτικές περιοχές θα αποτελέσει την πυξίδα για το σύνολο των δημοσίων επενδύσεων σε μια λογική μετάβασης και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Παράλληλα τόνισε πως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δεν έχει σκοπό την αναπλήρωση των χαμένων πόρων λόγω πανδημίας, αλλά το μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας και κοινωνίας ώστε να γίνουν ανθεκτικές στις προκλήσεις του 21ου αιώνα, που είναι οι κοινωνικές ανισότητες και η κλιματική κρίση. Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης θα δείξει το δρόμο  για τις δημόσιες χρηματοδοτήσεις στο μέλλον ώστε να στηρίξει του εργαζόμενους που πλήττονται από τη μετάβαση σε μια οικονομία   χαμηλού άνθρακα. Όπως ανέφερε ο κ. Κόκκαλης, η δίκαιη μετάβαση συνεπάγεται την κατοχύρωση της οικονομικής και κλιματικής δικαιοσύνης παράλληλα με τα εργασιακά και ασφαλιστικά κεκτημένα όλων των πολιτών, ειδικότερα όσων ζουν και εργάζονται στις λιγνιτικές περιοχές για την ομαλή μετάβασή τους ενώ σχολίασε την μηδενική διαβούλευση της κυβέρνησης, σχετικά με τα εδαφικά σχέδια, με την Κοινωνία των Πολιτών.  Τόνισε επίσης ότι το Ταμείο Δίκαιης μετάβασης είναι το κατάλληλο εργαλείο για τη χρηματοδότηση των ενεργειακών κοινοτήτων που είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Ο κ. Κόκκαλης συμφώνησε με τον κ. Παπαδημούλη πως η δημιουργία μιας διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής ελέγχου του ελληνικού Σχεδίου ανάκαμψης είναι πολύ σημαντική και θα κρίνει την επιτυχία και την αποτελεσματικότητα του Σχεδίου.

Σχετικά με την Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης ο κ. Παπαδημούλης σχολίασε πως «τα λόγια των ηγετικών ελίτ για αλληλεγγύη πρέπει να γίνουν πράξη καθώς πρέπει να μειωθούν οι ανισότητες εντός και μεταξύ των κρατών- μελών» και συνέχισε λέγοντας πως «το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι επαρκές σε μέγεθος, καθώς θα έπρεπε να διπλασιαστεί ενώ δεν αποτελεί μόνιμο εργαλείο για την Ευρωπαϊκή Ένωση». Επιπλέον, για το ζήτημα της άρσης των πατεντών η Ευρωπαϊκή ηγεσία, σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη,  έδειξε ακόμη μια φορά αδυναμία να ανταποκριθεί στις προκλήσεις καθώς οι ευρωπαϊκές ομάδες της δεξιάς, της ακροδεξιάς και της κεντροδεξιάς αρνήθηκαν το ψήφισμα για την άρση των πατεντών. Σχολιάζοντας την υποκρισία στην Ελλάδα, ο κ. Παπαδημούλης αναρωτήθηκε γιατί «αν η Νέα Δημοκρατία στηρίζει την άρση της πατέντας, η ομάδα τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταψήφισε και δεν διαφοροποιήθηκαν;» Ο κ. Κόκκαλης από την πλευρά του, ανέφερε πως η άρση των πατεντών παίζει καθοριστικό ρόλο στην οριστική επίλυση της πανδημίας του COVID-19 καθώς όσο ο πληθυσμός παραμένει ανεμβολίαστος, ειδικά στο Νότιο Ημισφαίριο, υπάρχει ανοιχτό έδαφος για την ανάπτυξη επικίνδυνων μεταλλάξεων ενώ υπογράμμισε πως και τα επόμενα έτη θα υπάρχει μεγάλη ανάγκη για την παραγωγή εμβολίων κατά της COVID-19, καθώς η ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια δεν είναι μόνιμη.

Για το ζήτημα της ψηφοφορίας για την Έκθεση για την Τουρκία ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε πως «το ψήφισμα ασκεί αυστηρή κριτική στο καθεστώς Ερντογάν και στην πορεία απόκλισης της τουρκικής κυβέρνησης από όσα προβλέπουν οι αρχές της Δημοκρατίας, του σεβασμού του Κράτους – Δικαίου και των αρχών της καλής γειτονίας» και συμπλήρωσε πως «η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μετείχε ενεργά στη διαμόρφωση του Ψηφίσματος, το εγκρίναμε και αποτελεί ένα εργαλείο πολιτικής πίεσης και δείχνει τι δεν έχει κάνει η Σύνοδος Κορυφής και τί δεν έχει πετύχει ο Έλληνας Πρωθυπουργός». Ο κ. Κόκκαλης σημείωσε πως η ΕΕ έχει πλέον συνδέσει, στο εσωτερικό της, την εκταμίευση των πόρων με τον σεβασμό του κράτους δικαίου και  των θεμελιωδών δικαιωμάτων όπως συνέβη με  το Ταμείο Ανάκαμψης που  θέτει για πρώτη φορά αυτούς τους όρους. 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που είναι κυρίως  ο θεματοφύλακάς των αξιών της Ένωσης διαπιστώνοντας επανειλημμένα τον εκτροχιασμό της Τουρκίας σε πολλά ζητήματα αξιών είναι επόμενο ότι θα αντιδρούσε και έτσι ζήτησε σήμερα με το ψήφισμα του στην Κομισιόν να προβεί στην επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εφόσον δεν ανατραπεί η αρνητική στάση της Τουρκίας.

Τέλος, για το Παλαιστινιακό ζήτημα ο κ. Κόκκαλης ανέφερε ότι η ΕΕ πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες για την κατάπαυση των εχθροπραξιών και να συνεισφέρει με κάθε τρόπο για την εξεύρεση  βιώσιμης λύσης στη βάση των δύο κρατών. Ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε πως «κάθε άνθρωπος που νοιάζεται για την ανθρώπινη ζωή επιδιώκει άμεση κατάπαυση του πυρός είτε αυτό αφορά τους βομβαρδισμούς των Ισραηλινών είτε τις ρουκέτες της Χαμάς αλλά και να σταματήσουν οι νεκροί και από τις δύο μεριές και να ανοίξει ο δρόμος για τη λύση των δύο κρατών, όπως ζητάει ο ΟΗΕ εδώ και δεκαετίες» και ανέφερε πως «ο βομβαρδισμός του κτιρίου που στεγαζόταν το Al Jazeera και το Associated Press δεν έγινε τυχαία και αποτελεί έγκλημα πολέμου» και τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να έχει στρατηγικό πλεονέκτημα και να μην χάνει την επαφή της με τον αραβικό κόσμο και τόνισε την ανάγκη να αποκατασταθούν οι χαμένες ισορροπίες.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και οι έμπειροι δημοσιογράφοι Βούλα Κεχαγιά (Ethnos.gr) και Σπύρος Λάτσας (εργασία συν).  

Δείτε ολόκληρη την εκδήλωση εδώ:

https://www.facebook.com/syrizaep/videos/887226228499421