Γερμανία: Τα «αγκάθια» στις διερευνητικές συνομιλίες για το συνασπισμό

[Flickr]

Αντιμέτωποι με μεγάλα εμπόδια πριν από την τελική συμφωνία για τον κυβερνητικό συνασπισμό βρίσκονται CDU και SPD, σύμφωνα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Η κ. Μέρκελ τόνισε ότι η τελευταία μέρα των διερευνητικών συνομιλιών θα είναι δύσκολη, αλλά αναγνώρισε, ωστόσο, ότι οι Γερμανοί αναμένουν απτά αποτελέσματα.

Την Πέμπτη, ο ηγέτης του SPD, Μάρτιν Σουλτς,  δήλωσε ότι το κόμμα του διατυπώνει κοινές θέσεις σε πολλούς τομείς με τους Συντηρητικούς της Καγκελαρίου Μέρκελ, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν «μεγάλα εμπόδια» προς επίλυση, πριν από την τελική συμφωνία.

Επιπλέον, ο κ. Σουλτς διευκρίνισε ότι το SPD θα συμφωνούσε να συμμετάσχει στο συνασπισμό υπό την προϋπόθεση ότι το κυβερνητικό σχήμα θα ενίσχυε την Ευρώπη.

Ακολουθούν μερικά από τα εμπόδια που θα πρέπει να υπερκεράσουν οι δυο πλευρές προτού προχωρήσουν στις επίσημες διαπραγματεύσεις για το νέο κυβερνητικό σχήμα:

Προσφυγικό

Οι εκλογές του Σεπτεμβρίου, που αποτέλεσαν ισχυρό πλήγμα τόσο για την Μέρκελ, καθώς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει πλειοψηφία, όσο και για το SPD που κατέγραψε το χειρότερο ποσοστό στην ιστορία του, ενίσχυσαν το ακροδεξιό κόμμα AfD.

Ειδικότερα, οι Συντηρητικοί επιθυμούν να σταματήσουν τις οικογενειακές συγκεντρώσεις για τους αιτούντες άσυλο που καταφθάνουν στη Γερμανία ήδη από το 2015.

Ωστόσο, στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, το SPD είχε υποσχεθεί να άρει την αναστολή της οικογενειακής επανένωσης – η οποία πρόκειται να λήξει στα τέλη Μαρτίου.

«Μιλάμε για λιγότερους από 70.000 ανθρώπους», δήλωσε ο κ. Σουλτς

Εντούτοις, το CSU είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικό όσον αφορά το συμβιβασμό στο συγκεκριμένο θέμα ενόψει των περιφερειακών εκλογών στη Βαυαρία το φθινόπωρο.

Ευρώπη 

Και τα τρία κόμματα είναι φιλοευρωπαϊκά και τάσσονται υπέρ της μεταρρύθμισης της ΕΕ, με διαφορές, ωστόσο, ως προς τους τρόπους υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

Από την πλευρά τους, οι Σοσιαλδημοκράτες υποστήριξαν την πρόταση του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, σχετικά με έναν ενιαίο προϋπολογισμό για κοινές επενδύσεις στην περιοχή.

Παρόλα αυτά, το κόμμα της Μέρκελ είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικό, θεωρώντας ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση θα επιφέρει συγκέντρωση των χρεών των κρατών μελών ή μεταφορά γερμανικών χρηματικών ποσών σε προβληματικές οικονομίες.

Αναφορικά με τις γαλλικές προτάσεις περί ενός υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης, υπάρχουν θετικά σημάδια από τις δύο πλευρές. Η μοναδική διαφοροποίησή τους αφορά στο ρόλο που θα διαδραμάτιζε ένας περιφερειακός υπουργός.

Το SPD πιστεύει ότι ο υπουργός θα πρέπει να καταβάλλει προσπάθειες για τον τερματισμό του φορολογικού ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών μελών, ενώ οι Συντηρητικοί θέλουν κάποιον που θα ελέγχει συστηματικά τα επίπεδα χρέους των κρατών μελών.

Οικονομία

Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι είχαν αγωνιστεί για μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη, ασκούν πιέσεις για περισσότερες δαπάνες στους τομείς της εκπαίδευσης, της κοινωνικής στέγασης, τις υποδομές και την υγεία.

Κατά συνέπεια, θέλουν να αυξηθεί ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής στο 45% από τον σημερινό που ανέρχεται σε 42%.

Επιπλέον, επιθυμούν τη σταδιακή κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης, ξεκινώντας πρώτα με τις κατώτερες και μεσαίες τάξεις.

Οι Συντηρητικοί επιδιώκουν χαμηλότερους φόρους και κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης.

Από την άλλη πλευρά, επιθυμούν αύξηση της χρηματοδότησης για την άμυνα, γεγονός που βρίσκει αντίθετο το SPD.

X