Γερμανία: Ρωγμές στον κυβερνητικό συνασπισμό για Ρωσία και ενέργεια

Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Σολτς έχει κάνει μια σειρά από σχόλια που δείχνουν ότι θέλει να αναλάβει τα βασικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό. [EPA-EFE/MICHELE TANTUSSI]

Ο Σοσιαλδημοκράτης Καγκελάριος Όλαφ Σολτς θέλει να ασχοληθεί προσωπικά με τη Ρωσία, πράγμα που σημαίνει ότι ο φάκελος θα αφαιρεθεί από το χαρτοφυλάκιο της υπουργού Εξωτερικών των Πρασίνων, Annalena Baerbock, σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας BILD.

Η διχόνοια διογκώνεται εντός της κυβέρνησης του φωτεινού σηματοδότη της Γερμανίας, αφότου ο καγκελάριος Σολτς παραγκώνισε τους Πράσινους σε θέματα υψηλού επιπέδου, όπως οι σχέσεις με τη Ρωσία και η πράσινη ταξινομία της ΕΕ.

Επιπλέον, η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για μια πιθανή ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, ένα ζήτημα στο οποίο διαφωνούν ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος και οι εταίροι του στην κυβέρνηση Πράσινοι.

Οι Πράσινοι ήταν πάντα ένθερμοι υποστηρικτές μιας σκληρής στάσης έναντι της Ρωσίας. Τον Δεκέμβριο, η Baerbock είχε υποσχεθεί «σκληρές διπλωματικές και οικονομικές συνέπειες» εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία. Ο συνάδελφός της στο κόμμα, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, αναφέρθηκε επίσης δημόσια στις συνέπειες για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, που συνδέει τη Γερμανία με τη Ρωσία.

Ο Σολτς, από την άλλη πλευρά του, χαρακτήρισε τον Nord Stream 2 «έργο του ιδιωτικού τομέα» που δεν πρέπει να πολιτικοποιηθεί. Με την κίνησή του να αναλάβει ο ίδιος τον έλεγχο του θέματος, ο καγκελάριος φαίνεται ότι επιχειρεί να φιμώσει την πιο σκληροπυρηνική θέση των Πρασίνων.

Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Σολτς έχει κάνει μια σειρά από σχόλια που δείχνουν ότι θέλει να αναλάβει τα βασικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό. Όταν ρωτήθηκε τον Δεκέμβριο εάν η Baerbock ήταν αυτή που έλεγχε την εξωτερική πολιτική της Γερμανίας, ο Σολτς απάντησε ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης «ξεκινούν από τον καγκελάριο».

Σύμφωνα με την BILD, ο καγκελάριος αναζητά μια «νέα αρχή» σε ό,τι αφορά την πολιτική της Γερμανίας για τη Ρωσία και ενδέχεται να σχεδιάζει μια συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν μέσα στον Ιανουάριο. Επιπλέον, ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Σολτς, Jens Plötner, πρόκειται να συναντηθεί αυτήν την εβδομάδα με τους Ρώσους και Γάλλους ομολόγους του, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος τη Δευτέρα.

Ωστόσο, η Ρωσία δεν είναι το μόνο ζήτημα στο οποίο ο Σολτς φαίνεται να σκοπεύει να αποδυναμώσει τη στάση των Πρασίνων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Hebestreit είπε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι, ενώ ο Σολτς είναι «αντίθετος» με τη σχεδιαζόμενη συμπερίληψη της πυρηνικής ενέργειας στην πράσινη ταξινομία της ΕΕ, η Γερμανία δεν θα ακολουθήσει την Αυστρία στη μήνυση που θέλει να υποβάλει κατά της Κομισιόν αναφορικά με το προσχέδιό της.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να έχει σταθερή νομική βάση», είπε ο Hebestreit. Οι νομικές ενέργειες κατά της Κομισιόν θα ήταν δυνατές μόνο εάν η Επιτροπή είχε υπερβεί την εντολή της, προτείνοντας τους κανόνες, αλλά όχι ενάντια στο περιεχόμενό τους, πρόσθεσε.

Αλλά, οι αντιδράσεις των Πρασίνων στην προτεινόμενη ταξινομία ήταν πολύ πιο σκληρές. Η υπουργός Περιβάλλοντος των Πρασίνων, Steffi Lemke, για παράδειγμα, είπε στην περιφερειακή εφημερίδα Rheinische Post ότι η πυρηνική ενέργεια «δεν είναι βιώσιμη και αποτελεί μια τεχνολογία υψηλού κινδύνου». Πρόσθεσε ότι η ταξινομία ρισκάρει «να μπλοκάρει πραγματικά βιώσιμες επενδύσεις υπέρ της επικίνδυνης πυρηνικής ενέργειας». Και κάλεσε για «ταχεία αντίδραση» στην πρόταση της Επιτροπής.