Γερμανία: Ισχυρές αντιδράσεις ενάντια στην μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης

[EPA-EFE/FILIP SINGER]

Την αντίθεσή τους στην προσφάτως υπογραφείσα συμφωνία για τη δημιουργία κοινού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης το 2021 εξέφρασαν οι επικριτές της Καγκελαρίου Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι δεν προσδιορίζεται το μέγεθος του εν λόγω προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Βαυαρίας, Markus Söder, εξαπέλυσε δριμεία κριτική για τη συμφωνία, τονίζοντας ότι τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται, για να βοηθήσουν άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Ευρωζώνη και μεταναστευτικό απειλούν την κυβέρνηση Μέρκελ

Το σχέδιο του προέδρου Μακρόν για την μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, κατά παρέκκλιση των προειδοποιήσεων της Καγκελαρίου Μέρκελ για το γεγονός ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει τη νομισματική σταθερότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Söder, οι τρέχουσες συζητήσεις σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη δίνουν την εντύπωση ότι τα ζητήματα που άπτονται της χρηματοδότησης της Ευρωζώνης και της κοινής μεταναστευτικής πολιτικής συνδέονται.

«Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: χρειαζόμαστε σταθερότητα στην Ευρώπη, όχι ξοδεύοντας περισσότερο, αλλά με μεταρρυθμίσεις στις χώρες που το έχουν ανάγκη», ανέφερε ο κ. Söder.

Η Μέρκελ συνδέει το χρέος με το προσφυγικό

Η Γερμανία θέλει διμερείς συμφωνίες με Ελλάδα και Ιταλία και επικαλείται τα εσωτερικά κυβερνητικά προβλήματα. Τι συζητήθηκε στην τριμερή συνάντηση με τους κ. Μακρόν και Γιούνκερ.

Στο μεταξύ, το CSU έχει ήδη ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία για τις επικείμενες εκλογές στη Βαυαρία που θα διεξαχθούν στις 14 Οκτωβρίου.

Μεταξύ των οικονομολόγων, οι αντιδράσεις είναι εξίσου ισχυρές, όπως συνέβη και με το πολύ συντηρητικό Ινστιτούτο Ifo. Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, Clemens Fuest, πιστεύει ότι θα προκληθεί ανισορροπία, εάν ενισχυθεί η αλληλεγγύη και όχι οι προϋποθέσεις που τη συνοδεύουν.

Επέκρινε ιδιαιτέρως το γεγονός ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ενισχύεται, ενώ οι απαιτήσεις δεν έχουν εξελιχθεί.

Συνολικά, ο οικονομολόγος πιστεύει ότι τα μέτρα που προτείνονται θα επιτρέψουν την επέκταση της αλληλεγγύης και την προστασία των τραπεζών και των κρατών σε περίπτωση κρίσης.

Από την άλλη πλευρά, άλλοι οικονομολόγοι στηρίζουν τη γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία, ακόμη κι αν είναι ως επί το πλείστον συμβολική.

Συμφωνία Μέρκελ – Μακρόν για τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης

Τη στήριξη της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, για μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της Ευρωζώνης, έλαβε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

X