Γαλλία: Στον αέρα το τηλεοπτικό κανάλι Russia Today

[RT]

Σε απευθείας μετάδοση από το Παρίσι πρόκειται να εκπέμψει το σήμα του το τηλεοπτικό κανάλι Russia Today (RT) το Δεκέμβριο, με το Κρεμλίνο να εντείνει τον πόλεμο κατά της ενημέρωσης. Η EURACTIV Γαλλίας μεταδίδει.

Η RT πραγματοποιεί μεταδόσεις από τη Μόσχα στην αγγλική, την ισπανική και την αραβική γλώσσα, ενώ το 2014 απέκτησε νέα στούντιο στο Λονδίνο. Ο ετήσιος προϋπολογισμός του καναλιού ανέρχεται σε 300 εκατομμύρια ευρώ.

Η κίνηση αυτή αντικατοπτρίζει τη σημασία που αποδίδει το Κρεμλίνο στη «soft power» διπλωματία.

Επιπλέον, το γαλλικό κανάλι του RT σχεδιάζει την πρόσληψη μέχρι 150 δημοσιογράφων, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό με άλλα γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης, όσον αφορά την καλωδιακή και τη δορυφορική τηλεόραση.

Ωστόσο, στη διάρκεια συνόδου κορυφής, η οποία πραγματοποιήθηκε στις Βερσαλλίες το Μάιο, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που ανέφερε, ότι οι συντάκτες των άρθρων, τα οποία δημοσιεύονται από το RT και το Sputnik δεν μπορούν να αποκαλούνται «δημοσιογράφοι». Πρόσθεσε, ακόμη, ότι τα εν λόγω Μέσα Ενημέρωσης «συμπεριφέρθηκαν ως μηχανισμοί προπαγάνδας, διαδίδοντας ψεύδη».

Στο τέλος της προεκλογικής εκστρατείας, το κόμμα του Μακρόν αρνήθηκε οποιαδήποτε πρόσβαση στο RT και το Sputnik, ύστερα από τη διάδοση ψευδών ειδήσεων για τη φημολογούμενη ομοφυλοφιλία του με τη χρήση του hashtag #Macronleaks, το οποίο δημιουργήθηκε από τη ρωσική ομάδα χάκερ APT 8.

Fake news και Ακροδεξιά

Το RT δεν φαίνεται να έχει αλλάξει τακτική μετά από τις γαλλικές εκλογές. Η θεματολογία του καναλιού επικεντρώνεται στο έντονο αντιμεταναστευτικό συναίσθημα, τους ευρωπαίους ηγέτες και στις φερόμενες αποτυχίες της Ευρώπης. Στις 20 Αυγούστου, η ιστοσελίδα του RT περιελάμβανε δύο άρθρα σχετικά με τις συνθήκες φτώχειας στη Γερμανία και τέσσερα άρθρα που καταφέρονται ενάντια σε μετανάστες.

Η πολιτική του νέου τηλεοπτικού καναλιού, που έλαβε πρόσφατα άδεια λειτουργίας από τη γαλλική υπηρεσία ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών (CSA), αναμένεται να είναι αντίστοιχη με εκείνη του «francais.rt.com», και του Sputnik.fr, δηλαδή βίαιη αντιευρωπαϊκή και με «άρωμα» ακροδεξιάς.

X