Φινλανδία: O Σιπίλα αναζητεί εταίρους με το βλέμμα στους ευρωσκεπτικιστές

juha_sipila_smaller

Το Κόμμα του Κέντρου του Γιούχα Σιπίλα ήταν ο νικητής των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στην Φινλανδία, καθώς οι ψηφοφόροι επέλεξαν να τιμωρήσουν τον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό για την αδυναμία του να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις. Ο Σιπίλα πλέον καλείται να αποφασίσει με ποιον θα συγκυβερνήσει και να αρχίσει διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, το Κόμμα του Κέντρου απέσπασε το 21% των ψήφων και είναι με διαφορά το πρώτο, με 49 έδρες στο Κοινοβούλιο  των 200 εδρών. Ακολουθούν οι «Φινλανδοί» του Τίμο Σόινι με 38 έδρες, η Εθνική Συμμαχία του απερχόμενου πρωθυπουργού Αλεξάντερ Στουμπ με 37 έδρες, οι Σοσιαλδημοκράτες με 34 έδρες, οι Πράσινοι με 15 έδρες, η Αριστερή Συμμαχία 12 έδρες, το Λαϊκό Κόμμα 9 έδρες και οι Χριστιανοδημοκράτες 5 έδρες.

Μιλώντας σε υποστηρικτές του μετά τη νίκη του, ο Σιπίλα επεσήμανε  ότι «η Φινλανδία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Θα χρειαστεί να συνεργαστούμε σε εξαιρετικό βαθμό για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες». Ο Σιπίλα τάσσεται υπέρ του παγώματος των μισθών και της περιστολής των δημοσίων δαπανών για να ανακτήσει η Φινλανδία την ανταγωνιστικότητά της και τελικά επικράτησε έναντι του φιλοευρωπαίου πρωθυπουργού και υποστηρικτή της ένταξης της χώρας στο NATO Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος αντιμετώπισε δυσκολίες στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων λόγω των διενέξεων μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επόμενος Πρωθυπουργός της Φινλανδίας είχε ταχθεί κατά του δεύτερου πακέτου διασώσεως της Ελλάδος, ενώ στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας χρησιμοποίησε την Αθήνα  ως παράδειγμα προς αποφυγή, προειδοποιώντας ότι η Φινλανδία θα μπορούσε να γίνει η επόμενη Ελλάδα. Έχει δε επαινέσει τις προσπάθειες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, τονίζοντας μάλιστα ότι το μόνο πρόβλημα που εξακολουθεί να υπάρχει είναι η Ελλάδα. Επίσης, έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο μιας μετεκλογικής συνεργασίας με τους «Φινλανδούς», οι οποίοι  έχουν ταχθεί ανοικτά  υπέρ της εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ. Οι δε «Φινλανδοί» του Τίμο Σόινι βρίσκονται πλέον σε θέση ισχύος, αφού είναι το δεύτερο κόμμα σε έδρα στο Φινλανδικό Κοινοβούλιο «Θα προσέλθουμε στις διαπραγματεύσεις με το κεφάλι ψηλά και τα πόδια στη γη», έσπευσε να πει στους υποστηρικτές του ο Σόινι. Εάν τελικά επαληθευθεί η συμμετοχή των Φινλανδών στην  μελλοντική κυβέρνηση, η ήδη επιφυλακτική στάση του Ελσίνκι απέναντι στην Αθήνα θα σκληρύνει ακόμη περισσότερο. Σε περίπτωση δε που χρειασθεί  η έγκριση ενός τρίτου πακέτου στήριξης, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αντιμετωπίσει εμπόδια στο κοινοβούλιο της Φινλανδίας .

Euractiv

φωτο από REUTERS/Markku Ulander/Lehtikuva