Φέρμπερ: Περιμένουμε από την Επιτροπή περισσότερες πράξεις και λιγότερες υποσχέσεις

«Η Επιτροπή με την απόφασή της προξένησε ζημιά στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», τόνισε σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Ραδιόφωνο (DLF) ο Γερμανός ευρωβουλευτής Μάρκους Φέρμπερ.

Ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν ο Γερμανός Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος του Ιδρύματος Hanns Seidel κ. Μάρκους Φέρμπερ.

Μιλώντας το Σάββατο στο Olympia Forum σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «τον τελευταίο χρόνο ακούσαμε πολλές υποσχέσεις και ανακοινώσεις, αλλά λίγα πράγματα έχουν γίνει στην πράξη. Φυσικά και υπήρξε η πανδημία που άλλαξε την ατζέντα, ωστόσο περιμέναμε περισσότερες πρωτοβουλίες από την Επιτροπή. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι περισσότερη ουσία και λιγότερες ανακοινώσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συζητώντας με τον Παναγιώτη Κακολύρη, επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, εκτίμησε ότι μέσα στον μήνα θα ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ Κοινοβουλίου και Επιτροπής για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και  θύμισε ότι θα ακολουθήσει εκ των πραγμάτων μια μακρά διαδικασία μέσα από τα εθνικά κοινοβούλια. Ως αποτέλεσμα, η καθυστέρηση στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο θα οδηγήσει στη μετάθεση σημαντικών προγραμμάτων και δράσεων για ένα ή δύο χρόνια.

Αναγνώρισε πάντως ότι η αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και η πιο κεντρική διαχείριση είναι ένα βήμα μεγαλύτερου συντονισμού της Ένωσης, αλλά χρειάζεται να υπάρξει μια γενναία υπέρβαση των εθνικών ανταγωνισμών για να αλλάξει η συνολική εικόνα. Όπως είπε χαρακτηριστικά «στον τομέα της υγείας μάθαμε ότι πρέπει να είμαστε πιο συντονισμένοι και αλληλέγγυοι για να είμαστε αποτελεσματικοί και να έχει η Ευρώπη επιπρόσθετη αξία για τους πολίτες της. Ελπίζω ότι η Επιτροπή θα αξιοποιήσει την ευκαιρία για μεγαλύτερη ενοποίηση».

Σε ερώτηση για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων ο Γερμανός Ευρωβουλευτής διαπίστωσε ότι η Τουρκία στην οποία προσφέρθηκε ενταξιακή διαδικασία ήταν μια διαφορετική χώρα από τη σημερινή και κατέληξε λέγοντας ότι «δεν έχει νόημα να διαπραγματευόμαστε με κάποιον που έχει τόσο επιθετική συμπεριφορά προς δύο μέλη της ΕΕ».

Εκτίμησε ότι ο μόνος δρόμος αν επιμείνει η Άγκυρα στην επιθετική της ρητορική και συμπεριφορά της είναι αυτός των κυρώσεων, τονίζοντας ότι η ΕΕ οφείλει να προασπίσει το Διεθνές Δίκαιο.

X