Φερχόφστατ: Σύμμαχος μας στις μεταρρυθμίσεις ο Μπάμπις

Ο Τσέχος Πρωθυπουργός Andrej Babis [Martin Divisek/EPA]

Ο πρόεδρος των φιλελευθέρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Guy Verhofstadt δήλωσε την Τετάρτη (1 Νοεμβρίου) ότι η νέα τσεχική κυβέρνηση υπό τον Andrej Babiš θα είναι σύμμαχος στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων της ΕΕ που απαιτούνται μετά το Brexit.

 

Το κόμμα ANO του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Babiš ήταν ο νικητής των τσεχικών εκλογών του περασμένου μήνα, αφού δεσμεύτηκε να διαχειριστεί καλύτερα το κράτος, να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να πάρει μια σκληρή στάση εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, επικρατεί προβληματισμός μεταξύ των διπλωματών, των αναλυτών και των σχολιαστών σχετικά με αντίστασή του στην βαθύτερη ενσωμάτωση στην ΕΕ, την κριτική του για τη μεταναστευτική πολιτική και την αδιαφορία του στην υιοθέτηση του ευρώ, στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να αυξήσουν τις διαμάχες που παρατηρούνται ήδη μεταξύ της Κομισιόν και χωρών της κεντρικής Ευρώπης όπως της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.

Ο Babiš, ωστόσο, έχει υιοθετήσει μια φιλοευρωπαϊκή στάση, λέγοντας ότι η ΕΕ πρέπει να αλλάξει. Το ANO είναι μέλος της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, επικεφαλής της οποίας είναι ο φιλοευρωπαίος Guy Verhofstadt.

Ο κ. Verhofstadt δήλωσε μετά την συνάντησή του με τον Babiš την Τετάρτη ότι υπάρχει το έδαφος για μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη μετά τις εκλογές στη Γαλλία και τη Γερμανία, σε θέματα όπως η άμυνα, η μετανάστευση και η νέα διακυβέρνηση της ευρωζώνης.

«Το συμπέρασμά μου μετά την συνάντηση με τον Andrej (Babiš) σήμερα είναι ότι μπορούμε να βασιστούμε στο ΑΝΟ να πιέσει για μια τέτοια μεταρρυθμιστική ατζέντα», δήλωσε.

Ο κ. Verhofstadt δήλωσε ότι όλες οι χώρες πρέπει να διαδραματίσουν ένα ρόλο στη μεταρρύθμιση μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ο Babiš επανέλαβε την Τετάρτη την αντίθεσή του να μιλήσει για την Ευρώπη δύο ταχυτήτων, αναφερόμενος σε ποικίλες ταχύτητες ολοκλήρωσης, και δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να προβληματιστεί περισσότερο για τους λόγους που οδήγησαν στο Brexit.

«Η Ευρώπη πρέπει να σκεφτεί γιατί συνέβη το Brexit και γιατί υπάρχουν πολλοί πολίτες που έχουν αρνητική γνώμη για την Ευρώπη, γιατί η Ευρώπη εκδίδει τόσους πολλούς νόμους και κανονισμούς. Επομένως, αυτή είναι η προτεραιότητα για εμάς », είπε.

Παρά το γεγονός ότι κέρδισε 78 έδρες – τρεις φορές περισσότερο από τον πλησιέστερο ανταγωνιστή του, το κόμμα του Babiš δυσκολεύεται να βρει εταίρους συνασπισμού ή άλλα κόμματα για να στηρίξει την προσπάθειά του να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας.

Οι αντίπαλοι υποστηρίζουν ότι ο Babiš αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία εξαιτίας της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας του και άλλων κατηγοριών για απάτη. Ο Babiš αρνείται τυχόν αδίκημα.

X