Ευρωζώνη και μεταναστευτικό απειλούν την κυβέρνηση Μέρκελ

[EPA-EFE/HAYOUNG JEON]

Το σχέδιο του προέδρου Μακρόν για την μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, κατά παρέκκλιση των προειδοποιήσεων της Καγκελαρίου Μέρκελ για το γεγονός ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει τη νομισματική σταθερότητα.

Μέρκελ και Μακρόν άνοιξαν ένα «νέο κεφάλαιο» για την Ευρωζώνη μετά από συνομιλίες στο Βερολίνο την Τρίτη, καθώς εξήραν τον προϋπολογισμό ως εργαλείο ενίσχυσης της οικονομικής ανταγωνιστικότητας της νομισματικής ένωσης.

Συμφωνία Μέρκελ – Μακρόν για τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης

Τη στήριξη της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, για μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της Ευρωζώνης, έλαβε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Διχασμένο το CDU/CSU για την μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης

Το συντηρητικό μπλοκ της Μέρκελ διχάζεται σε σχέση με την μετανάστευση, ενώ και η σκληρή αντίσταση στα σχέδια μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης θα μπορούσε να διαβρώσει την εξουσία της και να οδηγήσει σε κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

«Σταθήκαμε σε ένα σταυροδρόμι και αποφασίσαμε να κινηθούμε προς το δρόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς.

Ο Γερμανός αξιωματούχος τάσσεται υπέρ μια πρότασης για τη δημιουργία πανευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης για ανέργους, λέγοντας ότι θα καταστήσει την Ευρωζώνη πιο ανθεκτική στις οικονομικές κρίσεις. Εντούτοις, οι συντηρητικοί νομοθέτες, ειδικά από το CSU δεν δείχνουν ιδιαίτερα πεπεισμένοι.

«Η χρηματοπιστωτική ευρωστία και η νομισματική σταθερότητα δεν είναι διαπραγματεύσιμα για το CSU», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του βαυαρικού κόμματος, Markus Blume.

Στο μεταξύ, ο ηγέτης του CSU, Χορστ Ζεεχόφερ, επέκρινε την Καγκελάριο Μέρκελ για το γεγονός ότι το κόμμα του δεν ενημερώθηκε πριν από τη συμφωνία με τον πρόεδρο Μακρόν.

«Δεν είναι σωστό να πραγματοποιούνται τέτοιες σημαντικές συμφωνίες και να μην ενημερώνεται το CSU», δήλωσε στην εφημερίδα Passauer Neue Presse.

Πρόσθεσε ότι το κόμμα του δεν θα υποστηρίξει τη συμφωνία μέχρι να λάβει λεπτομερή αναφορά για τα προβλεπόμενα κόστη της σε ειδική συνεδρίαση του κυβερνητικού συνασπισμού την Τρίτη.

Μέρκελ: Συμφωνεί με Μακρόν για το προσφυγικό, αλλά όχι για την Ευρωζώνη

Ανοικτή στα σχέδια του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής και αμυντικής πολιτικής στην Ευρώπη, εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της στο ARD την Κυριακή (10 Ιουνίου).

Από την πλευρά της, η κ. Μέρκελ διευκρίνισε ότι ο νέος προϋπολογισμός θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της οικονομικής σύγκλισης εντός της Ευρωζώνης, η οποία καταβαραθρώθηκε από την κρίση χρέους το 2009.

Ο πρόεδρος Μακρόν σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης θα τεθεί σε λειτουργία έως το 2021 με ετήσια έσοδα και δαπάνες. Οι εθνικές συνεισφορές και οι ευρωπαϊκοί πόροι θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού, ανέφεραν οι ηγέτες σε κοινή δήλωσή τους.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει έναν σκιώδη προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη», υπογράμμισε ο νομοθέτης του CSU, Hans Michelbach.

«Για εμάς, μια τέτοια απόφαση μοιάζει περισσότερο με διάσπαση της Ευρώπης, διότι χώρες που δεν χρησιμοποιούν το ευρώ θα αποκλειστούν. Εξεπλάγην από τη δέσμευση που δόθηκε στον Μακρόν», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη στήριξη της Μέρκελ για έναν κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης.

Μέρκελ: Χρειαζόμαστε ταχύτερη οικονομική σύγκλιση μεταξύ των κρατών μελών

Σε πρόσφατη συνέντευξή της στη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ανέφερε ότι η χώρα –ως κορυφαία οικονομία της Ευρωζώνης- θα υποστηρίξει έναν επενδυτικό προϋπολογισμό για κάλυψη των τομέων της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

Το τραπεζικό και ασφαλιστικό σύστημα της ΕΕ

Ωστόσο, ο κ. Σολτς επεσήμανε ότι το χάσμα ως προς τα σχέδια για την καθιέρωση συστήματος εγγύησης καταθέσεων σε επίπεδο ΕΕ πρέπει να γεφυρωθεί. Η Γερμανία και οκτώ άλλα κράτη μέλη της ΕΕ υποστηρίζουν ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα πρέπει πρώτα να μειώσουν την έκθεση σε κινδύνους πριν ξεκινήσει το έργο.

Η εγγύηση των καταθέσεων για τη Ευρωζώνη αποτελεί ένα στοιχείο που εξακολουθεί να απουσιάζει από την τραπεζική ένωση της ΕΕ. Θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη των αποταμιευτών και θα προστάτευε τις καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ σε οποιαδήποτε τράπεζα της Ευρωζώνης.

«Πολλά από αυτά παραμένουν ασαφή και πρέπει να δημοσιοποιηθούν, συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους του νέου προϋπολογισμού και του ύψους των γερμανικών συνεισφορών», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του CDU, Eckhardt Rehberg.

Επί τάπητος το προσφυγικό

Τη στήριξη του στη Γερμανίδα Καγκελάριο αναφορικά με την μεταναστευτική πολιτική εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν αυτή την εβδομάδα, καθώς ενδεχόμενη πολιτική κρίση στο Βερολίνο θα έχει ισχυρό αντίκτυπο και στον ίδιο.

«Εάν ληφθούν ευρωπαϊκές αποφάσεις για την πολιτική ασύλου, τότε πρέπει να είναι στο υψηλότερο επίπεδο», δήλωσε ο κ. Μακρόν, απευθυνόμενος στο Γερμανό υπουργό Εσωτερικών και ηγέτη του CSU, Χορστ Ζεεχόφερ, καθώς η στάση του για την μετανάστευση είναι εμφανώς πιο συντηρητική.

Η κ. Μέρκελ βασίζεται σε διμερείς συμφωνίες με χώρες, όπως η Ιταλία, η Αυστρία, η Ελλάδα και η Βουλγαρία.

Πριν από τις συνομιλίες της με το νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, η Καγκελάριος εξέφρασε την ελπίδα ότι «και η Γερμανία θα αντιμετωπιστεί από όλους με κατανόηση, όταν πρόκειται για αλληλεγγύη στην Ευρώπη και κυρίως στα θέματα μετανάστευσης».

Η Μέρκελ συνδέει το χρέος με το προσφυγικό

Η Γερμανία θέλει διμερείς συμφωνίες με Ελλάδα και Ιταλία και επικαλείται τα εσωτερικά κυβερνητικά προβλήματα. Τι συζητήθηκε στην τριμερή συνάντηση με τους κ. Μακρόν και Γιούνκερ.

Ενίσχυση της Frontex

Πριν από την μεταρρύθμιση του Δουβλίνου, ο πρόεδρος της Γαλλίας εστιάζει την προσοχή του στην ταχεία αύξηση του προσωπικού και των οικονομικών πόρων της Frontex. Επιπροσθέτως, η κ. Μέρκελ υποστηρίζει εξίσου την μετατροπή του Frontex σε ευρωπαϊκή αστυνομία των συνόρων.

Οι δυο ηγέτες ευθυγραμμίζονται και ως προς την εναρμόνιση του ευρωπαϊκού δικαίου για το άσυλο. Ήδη τον Σεπτέμβριο, ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε τα κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία τα κράτη μέλη της ΕΕ χορηγούν άσυλο.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο γερμανικό Κοινοβούλιο η εκπρόσωπος Τύπου των Πρασίνων, Franziska Brantner, η μεταναστευτική πολιτική αποτελεί «ένα από τα κεντρικά σημεία του ευρωπαϊκού διαλόγου». Αν δεν υπάρξει συμφωνία σχετικά με αυτό το ζήτημα, τότε το μέλλον «φαίνεται ζοφερό για τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται αναγκαίες».

Ζεεχόφερ για μεταναστευτικό: Διακυβεύεται η συνοχή Ευρώπης

Την εφαρμογή του σχεδίου για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών στα γερμανικά σύνορα πρόκειται να αποφασίσει σήμερα (18 Ιουνίου) η βαυαρική Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), θέτοντας σε κίνδυνο τον κυβερνητικό συνασπισμό της Καγκελαρίου Μέρκελ.

X