Ευρωπαίοι Πράσινοι: Οι τρεις υποψήφιοι για τη θέση του επικεφαλής στην Επιτροπή

[© European Union 2018 - Source : EP]

Έτοιμοι να επιλέξουν τον επόμενο Spitzenkandidat για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων Πρασίνων σε συνέδριο που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο στις 23-25 Νοεμβρίου.

Βas Eickhout

Ο Eickhout ήταν μόλις 26 ετών, όταν ο αμφιλεγόμενος Ολλανδός πολιτικός, Pim Fortuyn, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ το 2002.  «Ολόκληρη η χώρα σοκαρίστηκε», ανέφερε. Για τον ίδιο αυτό το τραγικό συμβάν λειτούργησε ως επιβεβαίωση της σημασίας της ενασχόλησης με την πολιτική. «Αισθάνθηκα ότι πρέπει να αγωνιζόμαστε για τις αξίες μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τα πρότυπά του, υπογράμμισε: «Δεν είχα ποτέ ένα μόνο πρότυπο που πραγματικά με ενέπνευσε. Προτιμώ ανθρώπους που πηγαίνουν ενάντια στο ρεύμα, όπως ο John Lennon».

Ο κ. Eickhout σπούδασε χημεία στο Πανεπιστήμιο Radboud, όπου διετέλεσε πρόεδρος της φοιτητικής ένωσης. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, εργάστηκε ως ερευνητής στο Ολλανδικό Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος, καθώς και σε διάφορα ερευνητικά έργα με κύριο αντικείμενο την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον. Συνυπέγραψε την έκθεση της IPCC για την κλιματική αλλαγή, η οποία έλαβε βραβείο Νόμπελ το 2007.

«Αυτό ήταν το 2000/2001, και ουσιαστικά τότε έγινα πολιτικά ενεργός με τους Πράσινους. Το πρώτο μου πολιτικό βήμα ήταν η εκλογή μου ως Ευρωβουλευτής», είπε.

«Τα περιβαλλοντικά ζητήματα και η χημεία είναι συναρπαστικά. Η χημεία μάς επιτρέπει να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί η φύση, καθώς και το ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ή της ποιότητας των υδάτων, για παράδειγμα. Ειδικότερα, μάς επιτρέπει να παρατηρούμε τις λεπτομέρειες, γεγονός που συνιστά σημαντικό πλεονέκτημα στην πολιτική», πρόσθεσε ο κ. Eickhout.

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι μια ακαδημαϊκή καριέρα από μόνη της δεν μπορεί να αλλάξει την τρέχουσα κατάσταση. «Μπορεί να δημοσιευθεί ένα άρθρο για τη φύση, αλλά κάτι τέτοιο δεν θα επιφέρει αλλαγές, με την έννοια ότι η καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και του περιβάλλοντος δύναται να επιτευχθεί μόνο σε πολιτικό επίπεδο».

Πολιτική ατζέντα

Ο κ. Eickhout είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2009, ηγέτης της ολλανδικής αντιπροσωπίας και αντιπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων. Επιπλέον, υπήρξε μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων και αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων και της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού.

«Η πράσινη οικονομία και η κοινωνική ανάπτυξη στην Ευρώπη είναι ο πυρήνας της πολιτικής μου ατζέντας», δήλωσε.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι υπάρχει η αίσθηση ότι η ελευθερία των υπηρεσιών είναι πιο σημαντική από τις κοινωνικές πολιτικές. «Πάρτε για παράδειγμα τη Ryanair, όπου δεν υπάρχει κοινωνική προστασία για τους υπαλλήλους της εταιρείας. Είναι ένα καλό παράδειγμα ενός μη κοινωνικού σχεδίου, μιας επιχείρησης που χρησιμοποιεί την έλλειψη κοινωνικής ρύθμισης της ΕΕ», ανέφερε. «Είναι ντροπή, μια αποτυχία της ΕΕ», πρόσθεσε.

Ο Ολλανδός ευρωβουλευτής επεσήμανε ότι η ΕΕ δεν έχει ακόμη ενοποιήσει το φορολογικό σύστημα. Αναφορικά με το εμπόριο, τόνισε ότι οι συμφωνίες πρέπει να συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή και σε διάφορες κοινωνικές πτυχές.

«Αν δεν επιτύχουμε σε αυτούς τους τομείς, οι πολίτες θα γυρίσουν την πλάτη στο ευρωπαϊκό εγχείρημα», σημείωσε. «Επομένως, είναι σημαντικό να δείξουμε ότι υπάρχει συζήτηση για τα κοινωνικά ζητήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Τέλος, θεωρεί ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο βρίσκεται αντιμέτωπο με επιθέσεις από την ακροδεξιά, υποστηρίζοντας ότι οι Πράσινοι αποτελούν πραγματική εναλλακτική λύση.

Ska Keller

[European Parliament]

Η Ska Keller γεννήθηκε στη γερμανική πόλη Guben το 1981 κοντά στα σύνορα Γερμανίας και Πολωνίας. «Για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα σύνορα ήταν κλειστά. Μόνο όταν η Πολωνία εισήλθε στη Σένγκεν, υπήρχε καλύτερη πρόσβαση», ανέφερε.

«Βρέθηκα αντιμέτωπη με νεοναζιστική βία και άρχισα να διοργανώνω διαδηλώσεις στην πατρίδα μου», είπε. «Όταν ξεκίνησα την ενασχόλησή μου με την πολιτική ήμουν στις αρχές της εφηβείας», πρόσθεσε. Η εμπλοκή της με τους Πράσινους ήταν σχεδόν συμπτωματική.

«Γνώριζα το Πράσινο κόμμα μόνο από την τηλεόραση. Στη συνέχεια, παρακολούθησα ένα σεμινάριο και όπως αποδείχτηκε όλοι οι συμμετέχοντες ήταν μέλη του γερμανικού Κόμματος των Πράσινων. Συμφώνησα με όλα όσα είπαν», δήλωσε η κ. Keller.

«Όταν πήγα στο Βερολίνο για σπουδές το 2002, έγινα πολιτικά ενεργή. Τελικά, εντάχθηκα στο ομοσπονδιακό συμβούλιο των νέων του κόμματος», υπογράμμισε.

Πολιτική ατζέντα

Η κ. Keller εξελέγη για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2009 σε ηλικία 27 ετών, ενώ από τον Μάιο του 2014 είναι η πρόεδρος των Πρασίνων. Κατά τη δεύτερη θητεία της, υπήρξε μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) και εκπρόσωπος Τύπου της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Το να είσαι φιλοευρωπαίος σημαίνει να πολεμάς με νύχια και με δόντια την ακροδεξιά -αλλά και τους Συντηρητικούς, αν λάβουμε υπόψη ότι ο Βίκτορ Όρμπαν είναι μέλος του ΕΛΚ», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Keller.

«Οι μεταβολές είναι αναγκαίες. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει σύμφωνα με τρεις πυλώνες: την οικολογία, την κοινωνία και τη δημοκρατία».

Αναφορικά με την οικολογική διάσταση, το κλίμα επικρατεί στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας της. «Είμαστε η τελευταία γενιά που μπορεί να δράσει για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Όλα πλέον είναι θέμα πολιτικής βούλησης».

Σε κοινωνικό επίπεδο, η Ευρωβουλευτής ζητά τα ελάχιστα κοινωνικά πρότυπα για τους πολίτες, προσαρμοσμένα στη χώρα στην οποία ζουν. «Προφανώς, ένας ελάχιστος μισθός δεν θα έχει το ίδιο επίπεδο στη Σουηδία όπως στη Ρουμανία, αλλά η αρχή παραμένει η ίδια», δήλωσε η κ. Keller, προσθέτοντας ότι ένα ελάχιστο κοινωνικό πρότυπο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην ιατρική περίθαλψη.

Όσον αφορά στη δημοκρατία, υπογράμμισε ότι οι θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες, όπως η ανεξάρτητη δικαιοσύνη, η ελευθερία του Τύπου και το κράτος δικαίου, βρίσκονται υπό απειλή στην Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία.

«Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα πρέπει να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των πολιτών των χωρών αυτών, καθώς και τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών εν γένει. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να ενεργοποιήσει άμεσα το πλαίσιο του κράτους δικαίου», κατέληξε.

Petra De Sutter

[www.psychologies.be]

Τελευταία υποψήφια της Ομάδας των Πρασίνων για την θέση του Spitzenkandidat είναι η καθηγήτρια γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης και επικεφαλής του Τμήματος Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γάνδης, Pedra De Sutter.

Η επαγγελματική της σταδιοδρομία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της πολιτικής της δέσμευσης. «Έβλεπα πώς ένα υποβαθμισμένο περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας και κάπως έτσι προέκυψε η οικολογική συνειδητοποίηση μου», εξήγησε.

«Στη συνέχεια, διάβασα το μυθιστόρημα «Silent Spring» της Rachel Carson [που δημοσιεύτηκε το 1962 και τεκμηριώνει τις δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη χρήση φυτοφαρμάκων] που με έπεισε ακόμα περισσότερο για το περιβάλλον και την υγεία», παραδέχθηκε.

«Πάρτε για παράδειγμα τον καρκίνο του μαστού. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να αποδείξουν ότι υπάρχει άμεση σχέση της ασθένειας με τη χρήση φυτοφαρμάκων. Εμείς οι γιατροί παρατηρούμε τα στατιστικά στοιχεία και βλέπουμε ότι οι αριθμοί αυξάνονται».

Παράλληλα, εξήγησε ότι η αγανάκτησή της οφείλεται στο έντονο αίσθημα αδικίας, καθώς ομολόγησε ότι ήταν τρανσέξουαλ. «Για 40 χρόνια, βρισκόμουν στη δική μου φυλακή. Η εμπειρία μου με κάνει περισσότερο ευαίσθητη σε θέματα δικαιοσύνης, στις μειονότητες, στα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε. «Για να καταφέρουμε να επιφέρουμε σημαντικές αλλαγές, δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά να γίνουμε πολιτικά ενεργοί», συνέχισε η κ. De Sutter.

Πολιτική ατζέντα

Η κ. De Sutter βρίσκεται στο φλαμανδικό κόμμα των Πράσινων από το 2014. Διετέλεσε μέλος της βελγικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκπροσωπώντας την Ομάδα των Σοσιαλιστών, Δημοκρατών και Πρασίνων.

Η πολιτική ατζέντα της επικεντρώνεται στην μετανάστευση και τους πρόσφυγες, καθώς και την ενσωμάτωση, τη δημόσια υγεία, την αειφόρο ανάπτυξη και την ηθική.

Επιπλέον, υπήρξε εισηγήτρια της Συνέλευσης για τα δικαιώματα του παιδιού, τη χρήση νέων γενετικών τεχνολογιών στους ανθρώπους και τις συνθήκες υποδοχής των προσφύγων και των μεταναστών.

Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι θέλει να θέσει τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής στην πρώτη γραμμή της πολιτικής της δέσμευσης, δεδομένου ότι  η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει εξίσου σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία μας.

«Θεωρώ το ευρωπαϊκό εγχείρημα ως ένα καθαρά οικονομικό σχέδιο, χωρίς καμία πραγματική κοινωνική συνιστώσα. Αυτό συμβαίνει λόγω της νεοφιλελεύθερης ατζέντας που κυριαρχεί σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Φυσικά, υπάρχει μια κοινωνική ατζέντα. Πρέπει όμως να θέσουμε την κοινωνική διάσταση ψηλότερα στην πολιτική, να εμβαθύνουμε και να δράσουμε άμεσα. Πρέπει να είμαστε σε θέση να απαντήσουμε στο ερώτημα τι κάνει η Ευρώπη για μένα;», σημείωσε η κ. De Sutter.

X