Εσωκομματικός πόλεμος μεταξύ των σοσιαλδημοκρατών της Κροατίας

Η προεδρία αποφάσισε την απομάκρυνση του πρώην ηγέτη Νταβόρ Μπερνάρντιτς και έξι άλλων κοινοβουλευτικών βουλευτών από το κόμμα. [EPA-EFE/DANIEL KASAP]

Τελικό ξεκαθάρισμα στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP), έγραψε ο Jutarnji list, συνεργάτης του Euractiv.com. Η προεδρία αποφάσισε την απομάκρυνση του πρώην ηγέτη Νταβόρ Μπερνάρντιτς και έξι άλλων βουλευτών από το κόμμα ενώ τέσσερις βουλευτές αποβλήθηκαν πριν από μερικούς μήνες.

Ενώ τα κόμματα της κεντροαριστεράς κερδίζουν στην Ευρώπη, το Κροατικό βρίσκεται μίλια μακριά από την κυβέρνηση.
«Πατέρα, συγχώρεσέ τους, γιατί δεν ξέρουν τι κάνουν», έγραψε ο Bernardić στο Facebook.
“Προκάλεσαν τεράστια ζημιά στο SDP με δημόσιες δηλώσεις και αυτό έληξε σήμερα”, δήλωσε ο Peđa Grbin, Πρόεδρος του SDP.

«Η προεδρία έλαβε απόφαση να διαλύσει την παράταξη των βουλευτών του SDP στο Sabor (κοινοβούλιο) και να ιδρύσει μια νέα ομάδα SDP με βουλευτές που παραμένουν μέλη του Κόμματος. Το SDP θα συνεχίσει να υποστηρίζει πολιτικές που βρίσκονται στον πυρήνα της σοσιαλδημοκρατίας. Το SDP ως κόμμα δεν έχει καμία σύγκρουση. Η σύγκρουση υπήρχε μόνο με άτομα που δεν μπορούσαν να δεχτούν να είναι μέρος της ομάδας, αλλά καθοδηγούνταν από τα ιδιωτικά τους συμφέροντα », είπε ο Grbin μετά τη συνεδρία.

Το SDP βρίσκεται σε σοβαρή κρίση αφού έχασε τις εκλογές το 2015, όταν ηγέτης του ήταν ο Ζόραν Μιλάνοβιτς, πρωθυπουργός, νυν πρόεδρος της Κροατίας. Σε νέες εκλογές το 2016, ο Μιλάνοβιτς έχασε ξανά και άφησε την ηγετική θέση στο SDP. Όμως, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, υπήρχαν συνεχείς εντάσεις μεταξύ του νέου Προέδρου Νταβόρ Μπερνάρντιτς και των βουλευτών του Κόμματος που είχαν τοποθετηθεί κυρίως στις λίστες από τον Μιλάνοβιτς.
Στις εκλογές του 2020, το SDP έπεσε και ο Grbin εξελέγη Πρόεδρος. Όμως, ορισμένοι βουλευτές, κοντά στον Bernardić, αμφισβητούσαν την εξουσία του. Και πολιτικές.
Το βάθος της κρίσης στο SDP ήταν εμφανές στις τοπικές εκλογές όταν το SPD πήρε μόλις το 9,8% των ψήφων στο Ζάγκρεμπ, έναν από τους προμαχώνες του. Και μια αριστερά-πράσινη πλατφόρμα Μπορούμε! κέρδισε το 45%.

Η διάσπαση στο εσωτερικό του Sabor μπορεί να είναι ένας δρόμος προς τη διάλυση του κόμματος που είναι ακόμα δεύτερος στις δημοσκοπήσεις. Αλλά, αν υπάρχουν «δύο SDP», οι ψηφοφόροι μπορούν να τους γυρίσουν την πλάτη. Μπορούμε! είναι μια εναλλακτική λύση.