Επιτροπή έρευνας για διαφθορά στην Αυστριακή Βουλή μετά τις αποκαλύψεις για τον Κουρτς

Τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου ότι η επιτροπή θα φωτίσει τις παρανομίες του Λαϊκού Κόμματος. [EPA-EFE /CHRISTIAN BRUNA]

Την απόφαση για σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής έρευνας για τον έλεγχο του βαθμού διαφθοράς στο συντηρητικό κόμμα PVP πήραν κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η συζήτηση ήρθε αμέσως μετά την εκκίνηση των ερευνών από τις αρχές κατά της διαφθοράς για τον πρώην καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς και τις κατηγορίες που τον βαραίνουν.

Τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου ότι η επιτροπή θα φωτίσει τις παρανομίες του Λαϊκού Κόμματος.

Ο πρώην καγκελάριος Κουρτς αναγκάστηκε να παραιτηθεί το Σάββατο, λόγω καταγγελιών διαφθοράς, που αφορούσαν κρατική διαφήμιση αξίας 1 εκατομμυρίου ευρώ για ένα από τα μεγαλύτερα αυστριακά ΜΜΕ με αντάλλαγμα την ευνοϊκή κάλυψη ειδήσεων. Ωστόσο, για την αντιπολίτευση, αυτό είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου».

Το PVP επέκρινε έντονα την απόφαση, με τον βουλευτή του PVP Αντρέα Χάνγκερ να δηλώνει ότι το κύριο κίνητρο πίσω από την κίνηση είναι τα παιχνίδια εξουσίας.

“Τέτοια κίνητρα αμαυρώνουν τον σκοπό των επιτροπών έρευνας”, δήλωσε ο Χάνγκερ, προσθέτοντας ότι έχει τις αμφιβολίες του ότι η επιτροπή θα μπορούσε να κάνει σημαντικό έργο”.

Οι Πράσινοι από την άλλη – που βρίσκονται σε συνασπισμό με το Λαϊκό Κόμμα – χαιρέτισαν την επιτροπή έρευνας για να ρίξει φως – όπως είπαν-στις «μηχανορραφίες» του PVP και τη συμμετοχή τους σε υποθέσεις διαφθοράς.

Η υποστήριξη των Πρασίνων στην επιτροπή υπογραμμίζει για άλλη μια φορά ότι το σκάνδαλο διαφθοράς άφησε τα ίχνη του και ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές αντιπαραθέσεις εντός του συνασπισμού που είναι πιθανό να παραμείνουν μέχρι το τέλος της θητείας του.