Επιτροπή: Άνευ προηγουμένου παραβίαση δημοσιονομικών κανόνων από την Ιταλία

[Ettore Ferrari/EPA]

Να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την ενίσχυση της Νομισματικής Ένωσης συμφώνησαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης την Πέμπτη (18 Οκτωβρίου), καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφισβήτησε τις προσπάθειες των κρατών μελών να εξισορροπήσουν τα δημόσια οικονομικά τους, ιδιαίτερα της Ιταλίας.

Ειδικότερα, η Επιτροπή κατηγόρησε τη Ρώμη για μια «άνευ προηγουμένου» παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέγραψαν τις προσπάθειες ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης και την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

«Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες και το τεχνικό έργο που απαιτείται στην περίπτωση αυτή», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά τη Σύνοδο κορυφής.

Πρόσθεσε ότι ο στόχος είναι να «διατηρηθεί η δυναμική της αλλαγής» για τη σύναψη συμφωνίας για την τραπεζική ένωση και τον ΕΜΣ τον Δεκέμβριο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπενθύμισε ότι το θεσμικό όργανο είχε υποβάλλει περίπου 40 προτάσεις για την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής ένωσης, αλλά υιοθετήθηκαν μόνο έξι ή επτά.

Οι Βρυξέλλες ανησυχούν ιδιαίτερα για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας. Η αδιαφορία της χώρας για τις δημοσιονομικές συστάσεις της ΕΕ και το μέγεθος της απόκλισης είναι «πρωτοφανής στην ιστορία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης», σύμφωνα με την επιστολή της Επιτροπής.

Η χώρα αναμένεται να εγκρίνει μια προσαρμογή ύψους 0,6% του ΑΕΠ, αλλά ο προϋπολογισμός της θα είναι εκτενής από περίπου 1% του ΑΕΠ. Το έλλειμμα θα φθάσει το 2,4% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, σε σύγκριση με το 0,8% που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Η Επιτροπή επεσήμανε, επίσης, ότι το σχέδιο προϋπολογισμού δεν εγκρίθηκε από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου.

Για τους λόγους αυτούς, η επιστολή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι παράγοντες αυτοί καταδεικνύουν μια «ιδιαίτερα σοβαρή μη συμμόρφωση» με τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Πηγές της ΕΕ προειδοποίησαν ότι εάν η κυβέρνηση δεν τροποποιήσει τη δημοσιονομική πορεία, θα στείλει πίσω το σχέδιο μέχρι το τέλος του μήνα.

Οι ανησυχίες των ηγετών

Οι ηγέτες δεν αντέδρασαν στην παρουσίαση του πρωθυπουργού Κόντε. Εντούτοις, ορισμένοι απ’ αυτούς επέκριναν αυστηρά την ιταλική πρόταση και υποστήριξαν την Επιτροπή κατά την εφαρμογή των κανόνων.

«Δεν καταλαβαίνουμε καθόλου την ιταλική πρόταση για τον προϋπολογισμό», δήλωσε ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Η Αυστρία σίγουρα δεν πρόκειται να πληρώσει το χρέος κάποιου άλλου και σίγουρα όχι για τις δεσμεύσεις των λαϊκιστών», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, εξέφρασε τις «ανησυχίες» του στον πρωθυπουργό Κόντε σχετικά με τον ιταλικό προϋπολογισμό στη διάρκεια διμερούς συνάντησης. Επιπλέον, εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξή του» στην Επιτροπή για την εφαρμογή των υποχρεώσεων που απορρέουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, δεν θέλησε να σχολιάσει.

Ανώτεροι Ισπανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι η περίπτωση της Ισπανίας είναι ιδιαίτερη, καθώς η χώρα είναι η μόνη που παραμένει στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός ανέφερε στους δημοσιογράφους μετά τη Σύνοδο κορυφής ότι το σχέδιο προϋπολογισμού του υποστηρίζεται από την ανεξάρτητη φορολογική αρχή της Ισπανίας και χαίρει της «εμπιστοσύνης» των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

X