Επιτροπή: Αμβλύνονται οι διαφορές με την Πολωνία για το κράτος δικαίου

[EPA-EFE/OLIVIER HOSLET]

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε προσωρινά να μην παραπέμψει την Πολωνία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις για το κράτος δικαίου, οι οποίες απειλούν την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος της χώρας.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ, η Κομισιόν αναβάλει επί του παρόντος τη συγκεκριμένη απόφαση μέχρι την προσεχή Δευτέρα, για να αποφύγει ενδεχομένως οποιαδήποτε παρέμβαση στη διάρκεια της άτυπης Συνόδου κορυφής της ΕΕ στην Αυστρία που θα διεξαχθεί αυτή την εβδομάδα.

Πολωνία: Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις για τον εκδημοκρατισμό του δικαστικού συστήματος

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Mateusz Morawiecki, υπεραμύνθηκε της πρόσφατης αναθεώρησης της δικαστικής εξουσίας στη χώρα την Τετάρτη (4 Ιουλίου), παρουσιάζοντας το όραμά του για το μέλλον της Ευρώπης.

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πολωνίας, Konrad Szymański, παρουσίασε τα επιχειρήματα της κυβέρνησής του στους ομολόγους του σύμφωνα με τη διαδικασία επί παραβάσει του άρθρου 7 που ξεκίνησε η Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2017. Ωστόσο, στη συνεδρίαση δεν επιλύθηκε το αδιέξοδο στη διαμάχη Βαρσοβίας-Βρυξελλών.

Επιπλέον, μία ημέρα μετά την υπουργική συνάντηση, ο Πολωνός πρόεδρος, Andrzej Duda, προχώρησε στον διορισμό 10 δικαστών στο νέο πειθαρχικό τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Εντούτοις, ο πρωθυπουργός, Mateusz Morawiecki, επέλεξε μια πιο φιλική τακτική, καθώς συναντήθηκε με την πρώτη πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Małgorzata Gersdorf.

«Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, βρίσκεται σε επαφή με τις πολωνικές αρχές», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. «Βρισκόμαστε στην μέση μιας δομημένης διαδικασίας και στο τέλος αυτής θα έχουν γίνει σημαντικά βήματα», πρόσθεσε.

ΕΕ: Προσφυγή κατά της Πολωνίας για τη δικαιοσύνη

Δικαστική προσφυγή κατά της Πολωνίας κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μία προσπάθεια να ανασταλεί η αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του ανωτάτου δικαστηρίου της Πολωνίας, η οποία ενισχύει την επιρροή της κυβέρνησης στη δικαστική εξουσία.

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Groningen, Dimitry Kochenov, ανέφερε στη EURACTIV ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι η πολωνική κυβέρνηση πραγματοποιεί κάθε είδους παραχωρήσεις στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης προσέγγισης της δικαστικής ανεξαρτησίας».

«Τελικά, έχουμε μόνο ένα θεσμικό όργανο στην Ευρώπη που είναι δυνητικά ικανό να αλλάξει την κατάσταση προς το καλύτερο και αυτό είναι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», κατέληξε ο κ. Kochenov.

X