«Επιχειρησιακή προτεραιότητα» πλέον για Βρετανία το Brexit χωρίς συμφωνία

[EPA-EFE/ANDY RAIN]

«Επιχειρησιακή προτεραιότητα» αποτελεί από σήμερα για τη βρετανική κυβέρνηση η προετοιμασία για την πιθανότητα εξόδου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, δήλωσε ο υπουργός Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ, μετά από πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο κ. Μπάρκλεϊ σημείωσε ότι γενικότερη προτεραιότητα για την κυβέρνηση παραμένει η επικύρωση της συμφωνίας με την ΕΕ από το κοινοβούλιο και ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία δεν είναι η επιθυμητή κατάληξη. Πρόσθεσε ωστόσο ότι με 101 ημέρες να απομένουν μέχρι την ημέρα του Brexit στις 29 Μαρτίου μία «υπεύθυνη κυβέρνηση» οφείλει να προετοιμάζεται για ένα ‘no deal’.

Ο κ. Μπάρκλεϊ απέρριψε εξάλλου τον ισχυρισμό ότι η αναβάθμιση του σχεδιασμού για Brexit χωρίς συμφωνία γίνεται ως μοχλός πίεσης προς τους βουλευτές για να αποδεχθούν τη συμφωνία που έχει παρουσιάσει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε μετά από το υπουργικό συμβούλιο ότι όλοι οι πολίτες και επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου θα λάβουν τις επόμενες εβδομάδες πληροφορίες για το πώς να προετοιμαστούν για πιθανή έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Ήδη αυτή την βδομάδα θα σταλούν 80.000 email σε επιχειρήσεις και συνδέσμους επιχειρηματιών.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει «σύντομα» πώς θα διαθέσει 2 δισεκατομμύρια λίρες που έχουν προαναγγελθεί ως πρόσθετη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση των αναγκών που θα προκύψουν από ένα ‘no deal’ στο Brexit.

Εν τω μεταξύ, σε συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων ο υπουργός Άμυνας Γκάβιν Γουίλιαμσον αποκάλυψε πως 3.500 στρατιώτες θα βρίσκονται σε επιφυλακή σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία για να συνδράμουν τις υπηρεσίες των υπολοίπων υπουργείων όπου χρειαστεί.

X