Έντονη πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα για το δημοσίευμα του BBC περί «μακεδονικής μειονότητας»

[amna.gr]

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή το ρεπορτάζ του BBC το οποίο κάνει λόγο για καταπιεσμένη «μακεδονική» μειονότητα της Ελλάδος, η οποία μέχρι τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωριζόταν, καταπιεζόταν, εξοριζόταν από το ελληνικό κράτος.

Η Νέα Δημοκρατία με δύο ανακοινώσεις κάλεσε τον πρωθυπουργό, «να ξεκαθαρίσει άμεσα, κατηγορηματικά και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ζήτημα εθνικής μακεδονικής μειονότητας δεν υφίσταται στην Ελλάδα» σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι το BBC δεν είναι Documento και όσα γράφει τα διαβάζει η διεθνής κοινότητα.

Σάλος με τις αναφορές του ΒΒC σε "καταπιεσμένη μακεδονική μειονότητα" στην Ελλάδα

Σάλος έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα με αφορμή δημοσίευμα του BBC το οποίο προβάλει τον ισχυρισμό της ύπαρξης «μακεδονικής εμιονότητας» στην Ελλάδα, θέτοντας στην επικαιρότητα ένα ζήτημα από το παρελθόν των βαλκανικών εθνικισμών που θεωρητικά είχε θαφτεί στο …

Με δύο ανακοινώσεις απάντησε και το Μέγαρο Μαξίμου: Χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατώτερο των περιστάσεων και εθνικά επιζήμιο και κάλεσε τον Πρόεδρο και την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας «να σταματήσουν να τζογάρουν επικοινωνιακά στα εθνικά μας θέματα και κυρίως να κατανοήσουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, είναι αυτή που βάζει οριστικά τέλος σε παρόμοιες ανύπαρκτες υποθέσεις».

«Λίγες ημέρες μόνο χρειάστηκαν από την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, για να ξεκινήσουν οι προκλήσεις του αλυτρωτισμού και η προπαγάνδα του δήθεν Μακεδονισμού. Οι ευθύνες του Αλέξη Τσίπρα αποδεικνύονται μεγάλες» σχολίασε από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής.

Ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών, υπεύθυνος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και βουλευτής Α Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης τόνισε ότι «το ντοκιμαντέρ του BBC, περί δήθεν “μακεδονικής μειονότητας” και “καταπιεσμένης μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα’’, είναι δόλια προέκταση της φωνής του Ζάεφ», σε συνέντευξή του στην κρατική δημόσια τηλεόραση της ΕΡΤ3.

Υπενθύμισε ότι «στις 4 Δεκεμβρίου, μιλώντας στη Βουλή, ο Ζ. Ζάεφ, αναφερόταν σε δήθεν “Μακεδόνες της Ελλάδος που μιλούν δήθεν μακεδονική γλώσσα” και τόνιζε ότι ‘’με τη συμφωνία των Πρεσπών θα έχουν το δικαίωμα να διδάσκονται στην Ελλάδα την… απαγορευμένη γλώσσα’’. Αυτές ακριβώς τις δηλώσεις υιοθετεί και προάγει το BBC».

Ο Σταύρος Καλαφάτης σημείωσε μάλιστα ότι «αντίστοιχο ρεπορτάζ δεν υπήρχε πριν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών. Αυτά είναι τα απόνερα μιας επαίσχυντης συμφωνίας, οι όροι της οποίας λειτουργούν εις βάρος της Ελλάδος… Η κυβέρνηση έσπειρε ανέμους, αλλά τις θύελλες τις θερίζει ολόκληρος ο Ελληνισμός».

Και υποστήριξε επίσης πως «η ένταση τέτοιων δημοσιευμάτων μετά τη συμφωνία των Πρεσπών θα αυξάνεται» και κατήγγειλε την ισχνή αντίδραση της κυβέρνησης, που περιορίστηκε σε κάποιες διαρροές.

X