Ένας οδηγός για τις εκλογές στην Ολλανδία: Πλούσια αλλά θυμωμένη

Με τον Γκερτ Βίλντερς να ετοιμάζεται να καταλάβει τη δεύτερη ή και την πρώτη θέση στις εκλογές της Τετάρτης, το ερώτημα είναι: Μπορούν τα οικονομικά και κοινωνικά μεγέθη να εξηγήσουν την είσοδο του λαϊκισμού στον πυρήνα της πλούσιας ευρωζώνης;

Ο ευρωσκεπτικιστής πολιτικός Γκερτ Βίλντερς διεκδικεί μία από τις δύο πρώτες θέσεις, αποτέλεσμα που μπορεί να στείλει το μήνυμα ότι μετά το Brexit και την εκλογή Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες το κύμα λαϊκισμού και αμφισβήτησης των παραδοσιακών κομμάτων έχει παρεισφρύσει πλέον στην καρδιά της ευρωζώνης.

Μία παραδοσιακή γραμμή σκέψης αποδίδει την εμφάνιση και το θέριεμα του λαϊκισμού σε κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Είναι όμως η Ολλανδία, πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ, θύμα τέτοιων δεινών;

Ας ρίξουμε μία ματιά στα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) πάνω σε 38 από τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και των περισσότερων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ζουν καλά οι Ολλανδοί;

Ναι, και μάλιστα πολύ καλύτερα από τους κατοίκους των περισσότερων ανεπτυγμένων χωρών.

Οι Ολλανδοί βαθμολογούν την ικανοποίησή τους για την ποιότητα της ζωής τους με 7,3 στα 10. Πρόκειται για τον όγδοο καλύτερο βαθμό ανάμεσα στις 38 χώρες της έρευνας και σαφώς ανώτερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, που είναι 6,5 στα 10.

Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι Νορβηγοί, ο πιο ευτυχισμένος λαός ανάμεσα στους τριάντα-οκτώ, όμως προηγούνται των Ολλανδών μόλις κατά 0,3 πόντους. Αντίθετα, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στους ουραγούς, στην 34η θέση της λίστας, με βαθμό 5,6, οριακά πάνω από την Τουρκία.

Δεν λείπουν οι δουλειές

Η ολλανδική οικονομία εξασφαλίζει δουλειές για τους πολίτες.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurostat, τον Ιανουάριο η ανεργία διαμορφώθηκε στο 5,3%, ήτοι το πέμπτο χαμηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, πάνω από 73 στους 100 ανθρώπους που βρίσκονται σε ηλικία εργασίας έχουν επί πληρωμή απασχόληση, το έβδομο καλύτερο ποσοστό στη λίστα.

Η μακροχρόνια ανεργία επηρεάζει το 3% του εργατικού δυναμικού, ενώ στην Ελλάδα πλήττει σχεδόν έναν στους πέντε, μακράν το χειρότερο ποσοστό ανάμεσα στους τριάντα-οκτώ.

Είναι πλούσιοι αλλά και αρκετά ίσοι

Το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ολλανδία είναι ελάχιστα πάνω από 53.000 δολάρια κάθε χρόνο, όγδοο υψηλότερο στη λίστα και περίπου διπλάσιο σε σχέση με το ελληνικό.

Παρά ταύτα, στην Ολλανδία υπάρχει υψηλός βαθμός κοινωνικής ισότητας. Με το 1 να σημαίνει απόλυτη ισότητα, η Ολλανδία βαθμολογείται με 1,95, καταλαμβάνοντας την έκτη καλύτερη θέση στη λίστα, μία θέση μπροστά από την Ελλάδα.

Στην κορυφή βρίσκεται πάλι η Νορβηγία, με 1,63. Το χειρότερο σκορ στην κατανομή του πλούτου έχει το Ισραήλ, με 3,16.

Δεν τρελαίνονται όμως στη δουλειά

Στη γλώσσα των αριθμών, οι Ολλανδοί έχουν μακράν μία από τις καλύτερες ισορροπίες ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική ζωή.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΟΟΣΑ, σχεδόν κανένας εργαζόμενος στην Ολλανδία δεν χρειάζεται να αφιερώσει υπερβολικά πολύ χρόνο στη δουλειά του.

Συγκεκριμένα, μόλις το 0,4% δήλωσε ότι κάνει 50 ή περισσότερες εργατοώρες ανά εβδομάδα, σαφώς καλύτερα από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, που είναι 13%. Πρόκειται για το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό στο «κλαμπ» των 38 χωρών, πίσω μονάχα από τη Ρωσία. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι 6,4%, που αντιστοιχεί στην 21η θέση στη λίστα.

Για κερασάκι στην τούρτα, οι Ολλανδοί απολαμβάνουν περισσότερο χρόνο για δραστηριότητες και ανάπαυση από σχεδόν οποιονδήποτε άλλο λαό. Ο μέσος εργαζόμενος στη χώρα της τουλίπας διαθέτει καθημερινά 15,9 ώρες για «ξεκούραση και προσωπική φροντίδα». Μόνο οι Γάλλοι και οι Ισπανοί έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

Στην Ελλάδα ο μέσος εργαζόμενος έχει καθημερινά πάνω από μία λιγότερη ώρα για χαλάρωση (14,7). Αν υπολογίσουμε ότι εργαζόμαστε περίπου 46 εβδομάδες ανά έτος, οι Έλληνες έχουν κάθε χρόνο 276 λιγότερες ώρες ανάπαυσης από τους Ολλανδούς.

X